Od
  
Do
  
eur   eur
ESTONIJA, LATVIJA, LITVA - Prestolnice Baltskih držav - Tallinn - Vilnius - Riga - 1050 EUR
Država:
Estonija,Latvija,Litva,Litva
Kraj:
Tallinn,Riga,Vilnius
Storitev:
7 dni po programu
Šifra:
AŽ 13
Čas potovanja:

25.04.
- 01.05.
,
25.06.
- 01.07.
,
29.07.
- 04.08.
,
20.08.
- 26.08.
,
24.10.
- 30.10.
1. dan: Slovenija – Tallin
Ob dogovorjeni uri odhod iz Ljubljane ter vožnja na letališče, od koder bomo poleteli proti Tallinu. Po pristanku sledi transfer v hotel, prijava, namestitev in večerja.

2. dan: Tallinn – NP Lahema – Tallinn
Po zajtrku se bomo najprej odpravili v Lahemaa National Park, ki se nahaja na severni obali države in predstavlja neokrnjen del estonskega podeželja. Ustanovljen je bil leta 1971 kot prvi nacionalni park v Sovjetski zvezi. Občudovali bomo številne ribiške vasi, kjer je še danes ohranjen tradicionalen način življenja in obiskali tipičen kmečki estonski dvorec, sestavljen iz glavne stavbe, hlevov in skednja, rastlinjakov in drugih objektov, ponaša pa se tudi z velikim gozdnim parkom in paviljoni. Odpravili se bomo tudi v ribiško vasico Altja, kjer nam bodo pripravili pravo estonsko kosilo, po katerem se bomo vrnili v Estonsko prestolnico Tallinn, ki je hkrati najpomembnejše gospodarsko in kulturno središče države in, ki vsako leto gosti klasične in srednjeveške festivale ter je dom številnih muzejev. V preteklosti pomembno hanzeatsko mesto, je kljub razdejanju med 2. sv. vojno, ohranilo velik del starega mestnega jedra z ozkimi ulicami in s številnimi stavbami. Obiskali bomo največjo baltsko katedralo iz 13. stol. z največjimi orglami v Evropi, cerkev sv. Jakoba, kjer je sedež katoliške nadškofije, gotsko cerkve sv. Petra iz 15. stol. z 72 m visokim zvonikom in staro mestno središče, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Večerja v lastni režiji in nočitev.

3. dan: Tallinn – Tartu – Cesis
Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili do središča južne Estonije, univerzitetnega mesta, kjer je Estonija dobila svojo državnost, t.j. mesta Tartu. Je pomembno kulturno in študentsko središče z univerzo iz leta 1632, z luteransko cerkvijo Sv. Janeza, mestno hišo, ruševinami iz 13. stoletja, katedralo, botaničnim vrtom, mestnim trgom, študentskim vodnjakom,… Iz Tartu se bomo odpravili do malega mesteca v Latviji, v Cesis, mesta z vijugastimi ulicami, ruševinami gradu in čudovitimi vrtovi. Je prijetno in domače mesto, kjer je v vsakem trenutku v zraku čutiti prisrčnost in kjer se preteklost sreča s prihodnostjo. Po krajšem ogledu sledi namestitev, večerja in nočitev.

4. dan: Cesis – Sigulda – Vilnius
Po zajtrku bomo nadaljevali skozi največji nacionalni park v Latviji, t.j. Gauja National Park, ki leži ob reki Gauja, ki teče skozi slikovito pokrajino iz rdečih peščenjakov, s številnimi jezeri in barji ter obsežnimi gozdovi vse do Sigulda, priljubljenega letovišča z ruševinami škofovskega gradu Episcopal Castle, kjer bi se naj v času polne lune videla podoba dekleta White Lady na notranji strani kapele. Pozno popoldan si bomo ogledali še veličastno palačo Rundale Palace, najpomembnejši spomenik baroka in rokokoja, ki mu pravijo tudi Versailes ob Baltiku in je nekdanja poletna rezidenca vojvode Duke. Proti večeru sledi potovanje skozi Litvo do Vilniusa, kamor bomo prispeli zvečer. Sledi nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan: Vilnius – Trakai – Riga
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled prestolnice Litve, Villniusa, ki se nahaja ob bregovih reke Neris in se ponaša z več kot 1.200 srednjeveškimi zgradbami in 48 cerkvami. Jutranji ogled kulturnega in univerzitetnega središča nas bo navdušil s starim mestnim jedrom, ki je del svetovne dediščine UNESC-a. Ogledali si bomo klasicistično katedralo, cerkev Sv. Ane, ki se ponaša z izredno gotsko arhitekturo, baročno cerkev sv. Petra in Pavla, parlament, najstarejšo univerzo v pribaltskih državah, predsedniško palačo, grad nad mestom z Gediminasovim stolpom iz 14. stoletja. Zaradi številnih judov pa Vilnius mnogi imenujejo tudi baltski Jeruzalem. Nekaj prostega časa, nato pa se bomo odpravili v Trakai, srednjeveško prestolnico Litve, kjer se bomo ustavili ob dobro ohranjeni trdnjavi, ki se nahaja na prelepi lokaciji na otoku na Lake Galve. Po ogledu pa se bomo odpravili v Rigo, kjer sledi namestitev, večerja in nočitev.

6. dan: Riga – Parnu – Tallinn
Po zajtrku si bomo glavno mesto Latvije, tj. Rigo, ki je geografsko središče baltiških držav ter mešanica srednjeveškega in modernega mesta. Je mesto, ki se ponaša z razgibanim nočnim življenjem in v katerem čez dan v številnih barčkih postrežejo z zeliščnim “črnim balzamom”. Najprej si bomo ogledali staro mestno jedro, območje znano kot Sena Riga, ki sega v leto 1201 ter uživali v labirintu malih tlakovanih uličic, ki so polne lepih srednjeveških zgradb. Ustavili se bomo tudi pri Spomeniku svobode, ki je danes priljubljeno zbirališče številnih popotnikov. Nekaj prostega časa, nato pa bomo pot nadaljevali ob obalni cesti do letovišča Parnu, kjer bo krajši postanek. Estonski poletni paradiž, kjer so se nekoč sončili ruski veljaki, danes popotnike očarajo hiše s pisanimi vrati in številni drevoredi. Nato bomo vožnjo nadaljevali skozi severno Estonijo, deželo gozdov do Tallina, kamor bomo prispeli zvečer. Nastanitev, večerja in nočitev..

7. dan: Tallinn
Zajtrk, prosto do odhoda na letališče. Polet in nato transfer do Ljubljane.
 • 1.050 EUR, preračunana na 31-40 oseb,
 • 1.150 EUR, preračunana na 21-30 oseb.
 • 1/1 soba 95 EUR,
 • vstopnine in dodatni ogledi po želji,
 • riziko odpovedi potovanja v višini 3% od vrednosti aranžmaja,
 • CORIS zavarovanje za skupino 7,50 EUR na osebo (skupina 9 in več oseb, kritje 25.000 EUR).
 • letalski prevoz in letališke takse (vkalkulirane 120 EUR),
 • transfer iz Ljubljane na letališče izven Slovenije in nazaj,
 • avtobusni prevoz po programu,
 • 6 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3*,
 • 5 x večerja in 1 x estonsko kosilo,
 • vstopnina v estonski dvorec in Rundale Palace,
 • zavarovanje, vodenje in organizacijo izleta.
 • minimalno število potnikov 21,
 • cepljenja niso potrebna,
 • vizum ni potreben.
Estonija

Časovni pas: GMT + 2.
Električna napetost: 220 V.
Glavno mesto: Tallin.
GSM sistem: GSM 900/1800.
Internet: internet kavarne in knjižnice v večjih mestih.
Klicna številka: 372.
Površina: 45.227 km2.
Uradni jezik: Estonski jezik.
Valuta: kron (ekr) in evro.
Viza in dovoljenja: vizum ni potreben, slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.
Varnost potovanja: ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi se potovanje odsvetovalo, svetuje se običajna previdnost.
Klima: poletje je toplo in vlažno, kot tudi pomlad in jesen s temperaturami od 15 do 20° C; medtem, ko je zima mrzla in traja od novembra do marca.
Zdravstveni predpisi: informacije dobite na www.zdravinapot.net

Litva

Časovni pas: GMT + 2.
Električna napetost: 220 V.
Glavno mesto: Vilnius.
GSM sistem: GSM 900/1800.
Internet: internet kavarne in knjižnice.
Klicna številka: 370.
Površina: 65.300 km2.
Uradni jezik: Litvijski jezik
Valuta: lita (Lt) in evro.
Viza in dovoljenja: vizum ni potreben, slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.
Varnost potovanja: ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi se potovanje odsvetovalo, svetuje se običajna previdnost.
Klima: poletje je toplo, pomlad in jesen sta mila, zima (november – marec) je lahko zelo mrzla. Najpogostejše padavine so avgusta.
Zdravstveni predpisi: informacije dobite na www.zdravinapot.net

Latvija

Časovni pas: GMT + 2.
Električna napetost: 220 V.
Glavno mesto: Riga.
GSM sistem: GSM 900/1800.
Internet: internet kavarne v večjih mestih.
Klicna številka: 371.
Površina: 64.589 km2.
Uradni jezik: Latvijski jezik
Valuta: latvijski lat (Ls) in evro.
Viza in dovoljenja: vizum ni potreben, slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.
Varnost potovanja: ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi se potovanje odsvetovalo, svetuje se običajna previdnost.
Klima: poletje je toplo, pomlad in jesen pa sta mila. Zima traja od novembra do marca in je zelo mrzla.
Zdravstveni predpisi: informacije dobite na www.zdravinapot.net

Velja za vse države

Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: pred potovanjem vam toplo priporočamo, da si uredite zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, sicer bo potrebno vse storitve plačati na licu mesta.

Pomembno – ne spreglejte: programi potovanja so pripravljeni tudi leto dni v naprej; prijazno bi Vas želeli opozoriti, da včasih ob končni izvedbi in potrditvi lahko pride do spremembe zaporedja v programu, zamenjave dni ogledov, nastanitev ali obratnih zaporednih pristankov na lokaciji. S končnim obvestilom potniki prejmejo tudi program potovanja, ki pa vsekakor vsebuje vse osnovne oglede prvotnega programa. Pri posebnih letih časovnice niso opredeljene in so odvisne od prostih kapacitet in potrditev s strani letalskega prevoznika; zato lahko pride do drugačnih zaporedij ogledov in delne spremembe programa, vsebina ostaja nespremenjena. Prav tako vas naprošamo, da pred prijavo preučite tudi vsa dobronamerna opozorila – koristne informacije in naše splošne in posebne pogoje, ki so sestavni del vsakega osnovnega programa in ponudbe.