Od
  
Do
  
eur   eur
JUŽNOAFRIŠKA REPUBLIKA - Dežela raznolikosti - 2450 EUR
Država:
Južno afriška republika
Storitev:
14 dni po programu
Šifra:
AŽ 13
Čas potovanja:

19.10.
- 01.11.
1. dan: Slovenija - Republika Južna Afrika
Ob dogovorjeni uri zbor potnikov v Ljubljani in transfer na eno izmed sosednjih letališč, od koder bomo preko vmesnega letališča poleteli proti koncu Afriške celine.

2. dan: Cape Town (25 km)
Po pristanku v Cape Townu, v popoldanskih urah, sledi transfer do naše namestitve, krajši počitek, osvežitev, nato pa po želji prvo raziskovanje Cape Towna, živahnega pristanišča Victoria&Alfred Waterfront, kjer so številne restavracije, nakupovale možnosti, obisk gledališč, poslušanja žive glasbe in zabave. Nočitev.

3. dan: Cape Town - Table Mountain
Po zajtrku si bomo ogledali znamenitosti mesta, imenovanega tudi Kaapstad, ki se svojimi obalami, pečinami in pogorjem, ki ga obdajajo, uvršča med najlepša mesta na svetu. Leži na severnem delu Kaplandskega polotoka v zalivu Table Bay. Ob modernih zgradbah še vedno stojijo zgradbe edvardijanskega, viktorijanskega, pa tudi kolonialnega holandskega sloga. Sprehodili se bomo po romantičnih tlakovanih ulicah, ki vodijo med barvitimi fasadami hiš Bo-Kaapa in tako preživeli nekaj časa na zahodni strani mesta ob Atlantiku. Obiskali bomo tudi botanični vrt, kjer so ohranjene mnoge vrste rastlin iz Afrike in drugih celin ter malajsko četrt, ki je naseljena z indonezijskimi muslimani in Malajci, ki so jih Nizozemci pripeljali kot sužnje in še danes dajejo svojstven pečat mestu. Ob pogoju, da bo vreme primerno, se bomo z vzpenjačo zapeljali na Mizasto goro, ki leži na severnem delu Kaplandskega polotoka v zalivu Table Bay, od koder bomo občudovali eno najlepših mest na svetu. Nočitev.

4. dan: Cape Town (Rt dobrega upanja) - Hermanus (240 km)
Po zajtrku se bomo odpravili na najjužnejši del Cape Towna, na Rt dobrega upanja, ki je dolgo časa veljal za najjužnejšo točko celine, v resnici pa je to rt Cape Agulhas, ki ga bomo v naslednjih dneh tudi obiskali. Rt dobrega upanja je na svoji poti v Indijo obplul Vasco da Gama, danes pa je celotno območje spremenjeno v narodni park, rezervat za ptiče ter druge pomorske in kopenske živali ter tamkajšnje rastlinstvo. Videli bomo tudi kako se stikata Atlantski in Indijski ocean ter opazovali kolonijo afriških pingvinov. Na koncu se bomo ustavili še na farmi za pokušino vin ter ogledu kleti, nato pa se bomo podali na obale Zahodne Kaplandije, kjer bomo prenočili in naslednjega dne opazovali velika inteligentna bitja, ki so se prilagodila življenju v oceanu. Nočitev.

5. dan: Hermanus (potop med bele morske pse) - Mossel Bay (320 km)
Po zajtrku se bomo odpravili v enega izmed dveh krajev na našem planetu, kjer je mogoč potop med velike bele morske pse. Pod določenimi pogoji nas bodo zaprli v kletko in iz ladje spustili med morske pse ter se tako vpisali na seznam pomembnih osebnosti, ki so to storile že pred nami: princ Harry in Brad Pitt, Michael Scuhumacher, Leonardo diCaprio in drugi... Za malo manj pogumne bo na voljo izlet med te velikane, ki dosežejo tudi do 4,5 m, s čolni oz. manjšimi ladjami, ki imajo za to izrecno dovoljenje, saj teh velikanov ni dovoljeno motiti v preveliki meri ali pa se bomo odpravili na manjši otok, kjer se nahaja kolonija pingvinov, čigre, egiptovske gosi in druge ptice, ki se občasno tu nahajajo, med potjo pa bomo morda uzrli velike grbaste kite. Slikovito podobo tega dne bodo dodale spektakularne čeri in obalni gozd alg, kar prispeva, da ta kraj spada med najbolj slikovite obalne kraje na svetu. Če nam dogodivščin tega dne še ne bo dovolj, se bomo za uro ali več s kajaki odpravili na morje med kite in delfine in iz te popolnoma nove perspektive doživeli popolnoma nov pogled na naravni svet. Popoldan bomo vožnjo nadaljevali proti vzhodu, proti kraju Mossel Bay, ki leži ob morju. Nastanitev in nočitev.

6. dan: Mossel Bay/George - Oudtshorn - George - Knysna - Plettenberg Bay (243 km)
Po zajtrku se bomo odpravili v notranjost pokrajine Karoo, do prestolnice nojev. Obiskali bomo kmetijo, kjer nas bodo popeljali čez vse stopnje razvoja nojev, preizkusili bomo trdnost nojevih jajc in na koncu po želji zahajali katerega izmed njih. Po zabavni in poučni pustolovščini si bomo po želji v restavraciji privoščili še jedi iz nojevih jajc, v trgovini kupili kakšen izdelek iz nojevega usnja, perja ali pa umetniško obdelana jajca. Pot bomo nadaljevali do Georgea, ki je najboljše mesto za nakup spominkov daleč naokrog, nato pa do Knysna, ki je po anketah že leta najpriljubljenejše mesto za življenje v Republiki Južna Afrika in na koncu še do bisera na Garden route, ki nas bo očaral z zlatimi plažami, neokrnjeno naravo, avtohtonimi orjaškim drevesjem in pečinami, iz katerih je mogoče opazovati kite, ki se tukaj nahajajo v času svoje migracije. Nočitev.

7. dan: Plettenberg Bay - NP Tsitsikamma - Eerste River - Jeffreys Bay (180 km)
Po zajtrku bomo pot nadaljevali čez Nacionalni park Tsitsikamma, ki je tudi prvi obalni nacionalni park na afriškem kontinentu, ustanovljen leta 1930. Obiskali bomo deželo opic, v kateri prebiva okoli 400 opic, od lemurjev, kapucink, gibonov, veveričjih opic in očalark ter rajski park ptic, ki premore več kot 2000 primerkov, od tega 150 različnih, med katerimi so papige, flamingi, različne vodne ptice in tudi žerjavi. Proti koncu dneva bomo pot nadaljevali v Eerste River, ki je bil "zadnja utrdba Apartheida", saj sta imela bivši premier in finančni minister vikend tik pod klifom, ob fantastični peščeno-skalni plaži. Še en del poti na Garden route, ki nas bo očaral z neokrnjeno naravo. Po čudovito preživetem dnevu sledi prihod v naš kraj počitnic – Jeffreys Bay, od koder bomo v naslednjih dneh hodili na izlete v bližnjo okolico. Nočitev.

8. dan: Jeffreys Bay - Aston Bay - Paradse Beach - Jeffreys Bay (30 km)
Dan bomo začeli ležerno. Odpravili se bomo na ogled Jeffreys Baya in najdaljšega vala na svetu, imenovanega Super Tube. Med drugim si bomo ogledali tudi muzej školjk, ki privablja ljubitelje lupinarjev s celega sveta, saj je na ogled preko 600 različnih vrst školjk. Na koncu se bomo ustavili v trgovini z različni obrtniškimi izdelki iz lupinarjev, nato pa nadaljevali do elitnega naselja, ki je nastalo v nenavadnem okolju, ne daleč od oceana in peščenih sipin, obdanega z modrimi vodami in obsijano s soncem. Proti koncu dneva se bomo prepustili brezdelju ter uživanju na terasi in opazovanju sončnega zahoda ali pa se zapeljali še do ustja reke X, ki je ena redkih, ki ne presahne v mivki pred izlivom. Po ogledu te zanimivosti se bomo po želji ustavili še na farmi, od koder se bomo s konji med grmovjem počasi odpravili na drugo stran ustja reke in se na hrbtih konjev povzpeli na široko sipino, ki nas bo očarala. Lenobno bomo nadaljevali do oceana ali pa v galopu nadaljevali vzdolž njega. Po povratku se bomo prepustili dobrotam domače kuhinje, saj bo za nas kuhala prava južnoafriška kuharica. Nočitev.

9. dan: Jeffreys Bay - St. Francis Links - Jeffreys Bay (70 km)
Ta dan bomo naredil nekaj več kilometrov kot prejšnji. Odpravili se bomo do kraja Humansdorp,
na kratek ogled mesta, kjer je še posebej zanimiv etno-kulturni center, nato pa čez polja, posejana z jezeri, do reke Kromme. Ustavili se bomo v kraju St. Francis Links, ki so ga prvi opazili portugalski pomorščaki in si ogledali vrhunsko golf igrišče St. Francis Links, ki je bilo proglašeno za najboljše igrišče v Republiki Južna Afrika. Po ogledu bomo nadaljevali do ustja reke Kromme, preden se izlije v turkizne vode Indijskega oceana. Vse skupaj nas bo spominjalo na neke vrste afriške Benetke, ob katerih se nahajajo prekrasne bele hiše, prekrite s slamo. Po želji bomo nadaljevali do luke, kjer je veliko ribjih restavracij, saj se tu nahaja center za izvoz rib in kalamarov. Proti koncu dneva se bomo odpravili na eno od najjužnejših točk kontinenta, kjer stoji prekrasen spomeniško varovan svetilnik, ki je nekoč pomorščake opozarjal na čeri, ki se raztezajo več kot kilometer v morje. Ob njem je sanatorij za zdravljenje pingvinov, tjulnjev in morskih ptic. Če bomo imeli srečo, bomo opazovali tudi do 5 metrov visoke valove, vendar iz varne razdalje, nato pa se bomo vrnil v kraj naše nastanitve. Nočitev.

10. dan: Jeffreys Bay - NP Big7 (safari) - Port Elizabeth - Jeffreys Bay (240 km)
Za obisk edinega Nacionalnega parka Big7 na svetu bo potrebno zgodnje vstajanje.Čakala nas bo prava afriška izkušnja, saj bomo med vožnjo v parku občudovali divje živali, ki se prosto sprehajajo. Tu živi preko 550 slonov, bivoli, levi, črni nosorog, različne vrste antilop, bizoni, žirafe, zebre, kuduji, noji in pa tudi edinstvena vrsta hroščkov, ki vrti majhne kroglice. Če bomo imeli srečo, bomo videli tudi leoparda. Na koncu se bomo ustavili še v rehabilitacijskem centru za plazilce in ujede, kjer bomo videli preko 30 različnih vrst kač, krokodilov, kuščarjev in žab ter v trgovini s spominki, kjer bomo videli nagačenega slona Hapoorja, po katerem je ime dobila tukajšnja restavracija. Po želji za doplačilo jahanje slonov. Poslovili se bomo od prebivalcev edinstvenega parka in se odpravili proti obali do točke, kjer si bomo ogledali slone, ki pijejo vodo, se kopajo in ravsajo. Na povratku do Port Elizabeth se bomo peljali mimo več milijardne investicije v novo luko, v samem mestu pa si bomo ogledali zabavno-turistični Boardwalk s kazinojem, kjer so številne trgovine in veliko možnosti za zabavo. Ustavili se bomo na pomolu, ki se raztega daleč v ocean. Ker so tu čudovite plaže, med njimi najlepša peščena, z imenom Sardinia Bay, se bomo ustavili za kopanje. Po želji večerno raziskovanje Port Elizabeth, ki je svoje ime dobilo po imenu soproge guvernerja okrožja Cape. V mestu je možno videti staromestno jedro z uro Vaca de game, mošejo, mestno hišo ... Vrnitev v Jeffreys Bay. Nočitev.

11. dan: Jeffreys Bay - Hankey - Kouga Dam - Baviaanskloof - Jeffreys Bay (150 km)
Po zajtrku se bomo odpravili v zelo farmersko mestece, kjer so naseljevali evropske naseljence na začetku kolonizacije, nato pa nadaljevali čez plantaže oranževcev in ob reki do Kouga Dam, velikega jeza in hidroelektrarne z lepim jezerom, obdanim s hribi. Videli bomo številne pavijane, ki begajo sem in tja, tudi čez cesto in po skalah, zaradi česar to dolino opravičeno imenujejo ''dolina pavijanov'' in tako kmalu prispeli v naravni rezervat Baviaanskloof. Vso pot nas bodo spremljale divja narava ter obrečna flora in favna. Po atraktivno preživetem dnevu sledi le še povratek v Jeffreys Bay. Nočitev.

12. dan: Jeffreys Bay - Krag Kamma Ceetah Park - Port Elizabeth - Jefrreys Bay (180 km)
Zjutraj se bomo odpravili do parka z levi, kjer bomo občudovali člane kraljeve družine in mladičke, s katerimi se bodo igrali. Po ogledu bomo nadaljevali do Kraga Kamma Ceetah parka, ki se nahaja v predmestju Port Elizabeth. Gre za majhen, a presenetljivo lep safari, v katerem so skoraj vse živali, razen levov in slonov. Vrhunec doživetja bo božanje odraslih leopardov in vožnja med njimi ter opazovanje njihovega hranjenja. Po tem doživetju bomo nadaljevali v staro elitno naselje bogatih prebivalcev, kjer si bomo ogledali stari svetilnik in staro utrdbo na hribu nad pristaniščem ter se z avtom zapeljali čez center mesta in se sprehodili po Summerstradu, tik ob obali, nato pa si vzeli čas za ogled parka s kačami, kjer bomo videli najdaljše in najbolj smrtonosne kače sveta, prav tako pa tudi krokodile in želve. Obiskali bomo tudi muzej. Zvečer povratek v kraj naše namestitve in ''poslovilna večerja'', po kateri bomo pripravili kovčke za pot proti domu. Nočitev.

13.  - 14. dan: Jeffreys Bay - Port Elizabeth - Johannesburg - Slovenija
V jutranjih urah odhod na letališče v Port Elizabeth, od koder bomo po opravljenih formalnosti poleteli proti Johannesburgu in od tod proti Evropi. Prihod na eno izmed bližnjih letališč in transfer v Ljubljano.

Možnost doplačila za celodnevni ogled Johannesburga oz. za  celodnevni in poldnevni ogled z nočitvijo in kasnejšim nadaljevanjem potovanja proti domu.

Program: Standton City - Soweto - spust v jašek rudnika zlata
Obiskali bomo Jo'burg, kot mestu pravijo domačini. Preden bomo nadaljevali polet proti domu, se bomo odpravili na krajše raziskovanje štiri milijonskega mesta, ki se je razvilo na območju prebivališča nekdanjih iskalcev zlata. Zapeljali se bomo čez Sandton City, ki je  najpomembnejši finančni in poslovni del JAR, ki ga krasijo stekleno-kromirane stolpnice v slogu Manhattna. Sandton City Shopping Center pa je skupaj s trgom Nelsona Mandele, največje nakupovalno središče južne poloble. Pravo nasprotje je mesto Soweto, ki so ga zgradili za črne prebivalce v času apartheida. Z lokalnim vodičem si bomo ogledali barakarska naselja z redkimi vilami, kjer živi več kot dva milijona ljudi. Soweto je skupek različnih južnoafriških kultur, kar bo možno čutiti na vsakem koraku. Če bo čas in volja bomo obiskali še muzej Nelsona Mandele in rojstno hišo Desmonda Tutuja ter se odpravili v rudnik v bližini Johannesburga, kjer se bomo spustili po jašku v globine rudnika zlata. Pozno zvečer ali naslednjega dne se bomo odpravili na letališče, od koder se bomo odpravili na pot preko Afriške celine proti domu.

 • 2.450 EUR preračunana na 14 oseb,
 • 2.490 EUR preračunana na 12 - 13 oseb,
 • 2.590 EUR preračunana na 10 - 11 oseb,
 • 2.790 EUR preračunana na 8 - 9 oseb,
 • 3.120 EUR preračunana na 6 - 7 oseb.
 • soba 1/1: 350 EUR,
 • vožnja z gondolo na Mizasto goro: cca 19,50 EUR,
 • potapljanje med bele morske pse: cca 130 EUR,
 • vožnja z ladjo med morskimi psi: cca 65 EUR,
 • s kajakom med delfini in kiti: cca 30 EUR,
 • jahanje slona: cca 45 EUR,
 • jahanje konja po sipinah: cca 18 EUR,
 • dodatne vstopnine po želji,
 • riziko potovanja 3,25 % od vrednosti aranžmaja,
 • nezgodno zavarovanje CORIS: cena odvisna od števila potnikov in višine kritja -info v agenciji,
 • urejanje vizuma: 70 EUR.
 • letalski prevoz in letališke takse,
 • prevoz po programu,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v Cape Townu,
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v kraju Hermanus,
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v kraju Mossel Bay/George,
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v kraju Plettenberg Bay,
 • 6 x nočitev v kraju Jefrreys Bay,
 • degustacijo vin in ogled kleti,
 • vstopnine (botanični vrt, ogled pingvinov, obisk farme nojev, vstopnino v NP Tsitsikamma, muzej školjk, kulturni center v Humansdorpu, poldnevni safari v NP Big7 in ogled plazilcev, obisk parka z levi in ogled kač ter muzeja staroselcev),
 • afriško večerjo,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • pogoj za pridobitev vize je potni list z veljavnostjo najmanj 30 dni po končanem potovanju, dve barvni ID fotografiji, izpolnjen obrazec – vloga, kopija letalske vozovnice, povabilo, potrdilo o finančnem stanju (potrdilo o zaposlitvi ali potrdilo banke),
 • višina vstopnin navedenih pod doplačila je bila preverjena na dan sestave programa in je informativnega značaja,
 • pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja (cena je preračunana na dan 04.11.2014; 13,786 RAND  = 1 EUR,
 • kosila in večerje na poti ne organiziramo, ker bi izgubili preveč dragocenega časa in da nismo vezani na ure. Na poti je vedno dovolj postankov na mestih, kjer je mogoče nekaj na hitro prigrizniti. Naša nastanitev je običajno v bližini restavracij tako, da je tudi na takšen način poskrbljeno za večerjo,
 • nastanitev: na poti po Garden route bomo nameščeni v hotelih najmanj 3*, v kraju Jeffreys Bay pa v vili (naša kategorizacija 4*) ob morju in v neposredni bližini trgovin, ki so primerno založene za potrebe naše organizacije zajtrka. V primeru večjega števila potnikov od 10, bodo ti potniki, ki se bodo prijavili pozno, nameščeni v sosednji vili oz. v guest house, kar pomeni, da kdor se prej prijavi, bo imel možnost izbire nastanitve tudi v okviru vile, ki razpolaga z različno velikimi spalnicami, terasami in direktnim oz. indirektnim pogledom na morje,
 • prevožena razdalja: dnevno ne prevozimo ravno velike razdalje, vožnja ni naporna, saj se izgubi med celodnevnimi ogledi,
 • minimalno število potnikov: 6.
Prijave:
 • Ob prijavi izpolnite prijavnico in plačate varščino 40% cene aranžmaja, preostali del pa najpozneje 21 dni pred odhodom. Plačilo varščine Vam zagotavlja rezervacijo. Pri morebitnih odjavah upoštevamo Splošne pogoje za potovanja, ki so Vam na voljo v naši agenciji in na spletu. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi zadostno število potnikov. Potujete na svojo odgovornost, lahko pa Vam uredimo zdravstveno zavarovanje za potovanje in zavarovanje rizika odpovedi. Splošni pogoji in navodila za potovanja so Vam na voljo kot posebna tiskana priloga k programu v naši poslovalnici ali na internetu. Za prijave veljajo Splošni pogoji in navodila za potovanja Turistične agencije AŽ.
Republika Južna Afrika:
Južna Afrika ima najbogatejšo floro na svetu, ki predstavlja kratko, a bogato in barvito sezono cvetenja, v kateri lahko uživate avgusta in septembra, ko ima skoraj vsako mestece svoj cvetlični šov.
V Južni Afriki lahko prav tako spoznate široko paleto endemičnih ptic in ptic selivk. Prav tako je dom šestini svetovnih morskih vrst, ki jih lahko najdete ob njeni 2954 km dolgi obali.
Največ ljudi pa obišče Južno Afriko, da bi, v njihovem naravnem okolju, videli tako imenovanih velikih 5 (Big 5), ki jih predstavljajo lev, bivol, leopard, slon in nosorog. Običajno so obiskovalci, ki ostanejo v le enem rezervatu, lahko zelo srečni, če vidijo tri ali štiri, saj je zelo redko, da bi videli vseh pet, kar pa je mogoče v nacionalnem parku Addo Elephant. Prav tako se lahko odpravite na opazovanje morskih velikih 5 (Marine Big 5), ki jih predstavljajo kit, morski pes, delfin, tuna in jadrovnice. Vse od omenjenih si lahko ogledate v akvariju v Port Elizabet.

 • Časovni pas: GMT/UTC +2
 • Električna napetost: 220/230 V AC; 250 V AC (Pretorija, 50 Hz).
 • Glavno mesto: Pretorija (upravno), Cape Town (zakonodajno), Bloemfontein (sodno).
 • Največje mesto: Johannesburg
 • GSM sistem: GSM 900
 • Internet: internet cafeji so po vsej državi
 • Klicna številka: +27
 • Površina: 1.223.404 km2
 • Uradni jeziki: angleščina, afrikanščina, zulujščina, koščina, svazijščina, ndebelščina, južni sotho, severni sotho, tsonga, tsvana, venda.
 • Valuta: južnoafriški rand (ZAR)
 • Priporočljiva cepljenja: obvezno cepljenje proti malariji za popotnike, ki se odpravljajo v rizična območja.
Nekaj dejstev o Južni Afriki:
 • Južna Afrika premore več vrst divjih živali, kot Evropa in Azija skupaj.
 • Največji kopenski sesalec na svetu – afriški slon.
 • Najmanjši sesalec na svetu – rovka, ki je velika kot prst.
 • Najvišji sesalec na svetu – žirafa.
 • Najhitrejši sesalec na svetu – gepard.
 • Najtežji plazilec na svetu – usnjača.
 • Največja antilopa na svetu – antilopa eland.
 • Največja ptica na svetu – noj.
 • Najtežja leteča ptica na svetu – velika droplja.
 • 900 vrst ptic – 10 % svetovnih vrst, na 1 % področja kopnega.
 • 6000 različnih pajkov.
 • 175 različnih vrst škorpijonov.
 • 100 različnih kač.
Pomembne telefonske številke:
 • Policija – 10111
 • Reševalci in gasilci – 10177
 • Nacionalni inštitut za morsko reševanje – +27 21 434 4011
 • AIDS linija za pomoč – 0800 012 322
 • Nujna kontracepcija – 0800 246 432
 • Letalske informacije – 086 72 77 888
 • LifeLine svetovanje – 0861 322 322
 • Malarija – +27 82 234 1800
 • Nujne medicinske informacije – +27 84 194 4444 or +27 21 461 0000
 • Netcare911 – 092 911
 • Zastrupitve – +27 21 931 6129
 • Kačji/škorpijonov/pajkov ugriz – +27 21 931 6129
 • Avtobus Baz – +27 21 439 2323
 • Lokalni telefonski imenik – 1023
 • Mednarodni telefonski imenik – 903
 • Turistične informacije – +27 83 123 6789
Čas:
Južna Afrika svojih ur med letom ne premika, prav tako ne obstajajo regijske razlike v državi. Standardni čas je (+2) glede na Greenwich, oz. (+1) glede na Srednjeevropski zimski čas.

Banke:
Banke so od ponedeljka do petka odprte od 9:00 do 15:30, ob sobotah pa od 8:30 do 11:00. V Južni Afriki lahko uporabljate vse večje kreditne kartice, kljub temu pa sta American Express in Diners Club redkeje sprejeti. V manjših mestih obstaja možnost, da boste morali uporabiti le gotovino. S kreditnimi karticami lahko plačujete gorivo, cestnine pa z MasterCard in Viso.

Napitnine:
Napitnine predstavljajo v Južni Afriki običajno prakso. V restavracijah je sprejet standard okoli 10 % računa, včasih pričakujejo tudi nagrado (običajno v primeru večjih zabav). Prav tako je primerno, da daste napitnino voznikom taksija, turističnim vodnikom in celo frizerjem. Če parkirate v naseljenem območju, kot je v bližini nakupovalnih središč, bodo varnostniki običajno vprašali, če popazijo Vaš avtomobil, za kar pričakujejo tudi manjšo vsoto, od 2 randov naprej.

Davek (DDV):
Davek se obračuna na večino predmetov. Tuji obiskovalci lahko dobijo njihov 14 % davek povrnjen (za nakupe nad 250,00 ZAR). DDV dobite povrnjen na podlagi računov, ki jih predložite ob povratku.

Jeziki:
V Južni Afriki obstaja 11 uradno priznanih jezikov, med katerimi je večina avtohtonih. Angleško govorijo povsod, saj je jezik mest, trgovin, bančništva ter vladnih in uradnih dokumentov. Vsi obcestni znaki in uradni obrazci so v angleškem jeziku, prav tako vso osebje govori angleško.

Podnebje in vreme:
Južna Afrika ima zmerno in prijetno klimo, s toplimi sončnimi dnevi večji del leta. Letni časi na južni polobli so nasproti tistim na severni polobli, tako da njihovo poletje traja od oktobra do februarja, ko je za večino države značilno toplo do vroče vreme.
Zaradi toplega, sončnega podnebja se je priporočljivo zaščititi s kremo za zaščito pred soncem in kapo vedno, ko ste čez dan na prostem, še posebej med 10. in 14. uro, ne glede na to, ali je sončno ali oblačno.

Letni časi:
 • Poletje – od sredine oktobra do sredine februarja.
 • Jesen – od februarja do aprila.
 • Zima – od maja do julija.
 • Pomlad – od avgusta do oktobra.
Medicina in zdravje:
Južna Afrika ima eno najvišjih stopenj obolelosti za virusom HIV na svetu, zato je potrebno upoštevati varnostne ukrepe. Kondomi so vedno na voljo in številne ustanove jih priskrbijo brezplačno. Za več informacij, opozorila in nasvete si oglejte SAA Netcare Travel kliniko.
Zdravstvene ustanove v mestih in večjih krajih so vrhunske, vendar boste ugotovili, da se klinike in bolnišnice na podeželju ukvarjajo le s primarnimi zdravstvenimi potrebami in zato ne ponujajo zdravstvene oskrbe, ki jo zagotavljajo mestne bolnišnice. Usposobljeni medicinski kader je razporejen po celotni državi, tako da pomoč nikoli ni daleč.
Kakovostna voda iz pipe je na voljo skoraj povsod. Na vseh območjih, razen v neformalnih naseljih, je obdelana tako, da v njej ni škodljivih mikroorganizmov in je okusna ter varna in primerna za pitje naravnost iz pipe.
Naše potovanje poteka po območju, v katerem ni prisotne malarije.

Nacionalni prazniki:
 • Novo leto – 1. januar.
 • Dan človekovih pravic – 21. marec.
 • Veliki petek – petek pred velikonočno nedeljo.
 • Družinski dan – ponedeljek po velikonočni nedelji.
 • Dan svobode – 27. april.
 • Praznik dela – 1. maj.
 • Dan mladosti – 16. junij.
 • Dan žena – 9. avgust.Dan dediščine – 24. september.
 • Dan sprave (tradicionalno začetek poletnih počitnic) – 16. december.
 • Božič – 25. december.
 • Dan dobre volje – 26. september.
 • Če praznik pade na nedeljo, dan praznika naslednji ponedeljek.
Viza:
Vizum je za slovenske državljane potreben. S 15. oktobrom 2010 je v Republiki Južni Afriki začel veljati drugačen vizumski režim. Slovenski državljani od tega datuma naprej potrebujejo tudi tranzitni vizum, če tranzitirajo v to državo.

Varnost:
Obisk Republike Južne Afrike je varen, obstajajo pa določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Zaradi možnih internih konfliktov se odsvetujejo potovanja v predele mest, kjer je velik delež priseljencev in manjšinskega prebivalstva, priporoča se dodatna previdnost in izogibanje mestom javnih zborovanj.