Od
  
Do
  
eur   eur
PERU, BOLIVIJA - Po poteh mogočnih Inkov - 3270 EUR
Država:
Peru,Bolivija
Storitev:
18 dni po programu
Šifra:
AŽ 13
Čas potovanja:

23.10.
- 09.11.
1. dan:  Slovenija - Lima
Zbor potnikov in transfer na eno izmed evropskih letališč, od koder bomo poleteli proti Južni Ameriki. Pozno popoldan prihod v Peru - perujsko prestolnico Limo, po opravljenih letaliških formalnostih zasebni prevoz in nastanitev v izbranem hotelu. V kolikor bo dovolj časa se bomo odpravili na pokušino perujske nacionalne pijače in nekaterih tipičnih sladic. Nočitev.
 
2. dan: Po kolonialnih poteh Lime
Po zajtrku se bomo odpravili na tri urni ogled mesta, na katerem bomo izvedeli vse o zgodovini Lime, ki jo je ustanovil Francisco Pizzaro leta 1535, za čas Viktorijanstva, danes pa je moderno in kozmopolitansko mesto. Podali se bomo čez staro mestno jedro, kjer se nahaja frančiškanski samostan s knjižnico in kjer hranijo izjemno število starih rokopisov in dokumentov, najstarejše celo iz časa osvajalcev iz sredine 16. stoletja. Videli bomo leseni strop, seviljsko keramiko, Pizzarov leseni balkon, katakombe, kot tudi umetniška slikarska dela, ki jih hranijo v samostanu. Nadaljevali bomo do parlamenta, Muzeja inkvizicije, katedrale z grobnico Francisca Pizara in do najbolj tradicionalnih stanovanjskih območij, kot so San Cristobal in Larco Mar, simbola moderne Lime in od koder je spektakularen panoramski pogled na Tihi ocean. Prosto za kosilo, saj  je Lima tudi prestonica gastronomije Latinske Amerike. Popoldan ogled muzeja Larco, ki je bil ustanovljen leta 1926. Muzejski eksponati so izreden kronološki pregled  3000 letnega razvoja Peruja pred Kolumbom. Nahaja se v edinstvenem dvorcu obdanem z lepimi vrtovi. Zvečer večerja v znameniti restavraciji »La Rosa Nautica« (za doplačilo). Povratek v hotel in nočitev.

3. dan: Lima - NP Paracas - Pisco
Zajtrk, nato pa bomo zapustili glavno imesto in se odpravili proti jugu države ter se tako mimo številnih barakarskih naseljij, ki so del mestnega obrobja podali puščavi naproti. Peru leži ob morju, a kljub vsemu premore veliko puščave, ki je rezultat svetovnega fenoma imenovanega »El nino«. Le ta omogoča, da je Peru bogato ribolovno območje, a hkrati ustvarja puščavo neposredno od morju. Peljali se bomo do mesteca Pisco, kjer je hud potres leta 2007 porušil številne stavbe ter tudi naravne znamenitosti, npr. naravni most. Od tod nas bo pot vodila v Nacionalni park Paracas, ki ščiti velik del morja in puščave. Gre za izjemno pokrajino, saj se barve puščave menjajo, za peščeno plažo pa se dvigajo strme stene s čudovitim razgledom. Na nebu bomo opazovali jate jastrebov, se vozili po kamniti puščavi, kjer je pred mnogimi stoletji nastala ena najbolj znanih perujskih kultur. Ustavili se bomo za ogled ruševin Pachacamac, arheološkega najdbišča v dolini reke Lurin. Ogledali si bomo ruševine objektov in templjev, ki so bili zgrajeni tik pred ustanovitvijo Inkovskega imperija. Prihod v hotel v poznih večernih urah in nočitev.

4. dan: Pisco - otoki Ballestas - Huacachino - Ica - Nazca
Zajtrk. V neposredni bližini Pisca se nahaja majhno pristanišče in ribiška vasica, od koder se bomo s hitrimi čolni podali na bližnje Ballestas otoke, ki so rajski življenjski prostor za številne ptiče (kormorani, rakovice, pelikani, strmoglavci) in več sto glavo populacijo morskih levov. Z malo sreče bomo videli tudi maloštevilne pingvine, ki so po pomoti s hladnim morskim tokom prišli na otoke. Ob vrnitvi nazaj na obalo se bomo peljali na ogled znamenitega »puščavskega svečnika«, ki ga je v puščavo vklesala še neznana kultura, z malo sreče pa bomo lahko opazili tudi divje, a zelo igrive delfine. Prosto za kosilo. Zapustili bomo kamnito puščavo in se podali v peščene sipine Huacachina, čudovite oaze z manjšim jezerom, kjer se bomo podali na rob sipin ter uživali v krasnem razgledu. Popoldnan bomo nadaljevali pot proti Nazci, znani po nepojasnjenih Nazca linijah, ki še danes burijo duhove. Gre za ogromne risbe sredi puščave, dobro vidne le iz zraka. Kdo je avtor linij in risb, ki dosegajo tudi več kot 100 metrov dolžine in so narisane z eno potezo, je še vedno ena največjih ugank sveta. Območje z več kot 70 liki, risbami in črtami je zaščiteno kot narodni spomenik in sodi v perujsko kulturno dediščino. Lahko so delo kulture Nazca, ki je obvladovala ta prostor. Po želji prelet nad Nazca linijami (za doplačilo), v kolikor bodo vremenske linije to dopuščale. Nočitev.   
 
5. dan: Nazca - Arequipa
Po zajtrku nas čaka skoraj 9 urna vožnjo proti Areguipi. Na poti bomo opazovali sipine, morje in druge naravne lepote ter si seveda privoščili tudi kosilo. Ob prihodu v Arequipo, ki se nahaja na 2325 m.n.v. sledi najprej nastanitev v hotelu in nočitev.
 
6. dan: Arequipa (ogled mesta)
Po zajtrku si bomo ogledali eno najlepših mest v Peruju, imenovano tudi »belo mesto« ali »vulkansko mesto«, Arequipa. Mesto je bilo zgrajeno iz belega vulkanskega kamna in obdano z verigo vulkanov, med katerimi je zagotovo najbolj znan El Misti. Odpravili se bomo na živilsko tržnico, se sprehodili med stojnicami oliv, tropskega sadja, sirov, rib, mesa, neštetih vrst krompirja (Peru je rojstni kraj krompirja), koruze in druge zelenjave. Sprehodili se bomo do reke Čili in samostana Recoleta, kjer si bomo po želji ogledali muzejsko zbirko nagačenih perujskih živali, zbirko indijanskih predmetov ter ogromno knjižnico, z redkimi primerki in knjigami zelo zavidljive starosti. Po knjižni ulici nas bo pot pripeljala do glavnega trga s stolnico, obiskali bomo čudovito samostansko notranje dvorišče s stebri inkovske simbolike, si pogledali primerke špansko-indijanske arhitekture. Prosto za kosilo oz. za doplačilo degustacija lokalne hrane. Za tem bomo obiskali muzej katoliške univerze v Santa Mariji, nato pa nadaljevali v Yanahuara Mirador, prijeten kraj, od koder je čudovit pogled na belo mesto. Povratek v hotel in nočitev.
 
7. dan: Arequipa - Chivay (kanjon Colca)
Po zajtrku vožnja v zaledje Arequipe, kjer domujejo njeni najbolj slavni vulkani, kot je Ampato (zadnje počivališče Juanite), Sabancayo in številni drugi, do kanjona Colca, ki se nahaja v središču perujskih Andov. Spustili se bomo v mestece Chivay, ki se nahaja ob vstopu v kanjon, od koder bomo nadaljevali čez Canahuas Pampas, naravni rezervat z vikunji in drugimi Andskimi kamelami in tako iz 5825 m.n.v. čez 6075 m.n.v. prispeli v Vizcachani. Za doplačilo kosilo, nato pa se bomo ponovno vrnili v Chivay, ki se nahaja na 3633 m.n.v. Po želji odhod v La Calera do vročih vrelcev, kjer se bomo namakali v zdravilni sulfatni vodi, nato pa se bomo namestili v hotelu, osvežili in odpravili na nočno raziskovanje mesta in po želji tudi na večerjo (doplačilo). Nočitev.

8. dan: Kanjon Colca - Puno
Dan bomo začeli z zelo zgodnjim zajtrkom, nato vožnja vzdolž reke Colca, s pogledom na čudovite inkovske terase, do razgledne točke, kjer se v jutranjih urah zadržujejo kondorji. Z malo sreče bomo občudovali te izjemne letalce, ki s pomočjo vetra in krili, ki merijo tja do 3,5 m, lebdijo v zraku. Po tem izjemnem srečanju s kondorji bomo nadaljevali pot proti Punu. S seboj bomo vzeli »lunch paket« in se na poti ustavili še na grobišču Sillustani, ki se nahaja na skalnatem polotoku ob čudoviti laguni Umayo. Pogledali si bomo arheološki kompleks iz časa Inkov, ki je znan po čudovitih pogrebnih objektih, imenovanih »ayawasis« ali »chullpas«, ki so jih uporabljali za ohranjanje trupel svojih vladarjev. Sam kompleks se nahaja sredi veličastne pokrajine, postal pa je tudi predmet številnih mitov in legend. Je pa tudi idealen kraj za meditacijo v popolni tišini. Prihod v Puno v večernih urah, nočitev.

9. dan: Puno - jezero Titicaca - otoki Uros in Amantani
Po zajtrku se bomo podali v pristanišče, od koder se bomo odpravili na jezero Titicaca, ki je največje plovno jezero na svetu in predstavlja mistično zibelko cesarstva Tahuantinsuyo. Barka nas bo zapeljala do nenavadnih slamnatih plavajočih otokov, kjer so stoletja živeli pripadniki plemena Uros, danes pa njihovo tradicijo ohranjajo priseljena plemena. Otoki so narejeni iz lokalne vrste trstičja, hoja po njih pa spominja na vodno posteljo. Nato bomo vožnjo po jezeru nadaljevali do sosednjega otoka Taquile, kjer se bomo seznanili s tradicijo in kulturo tega otoka in občudovali ljudi, ki še vedno nosijo tradicionalna oblačila, nam pa bodo še posebej zanimivi izdelki iz kakovostnih tkanin. Po kosilu v lokalni restavraciji se bomo vrnili v Puno, v hotel. Krajši počitek, nato pa po želji vzpon na razgledno točko in po želji zabava v družbi domačinov, v ritmih lokalne glasbe. Nočitev.

10. dan: Puno - Kasani - Copacabana - Sun Island
Po zajtrku nas bo zanimiva pot vodila proti Boliviji, večji del ob jezeru, s pogledom na čudovite bolivijske vrhove. Po prestopu meje bomo nadaljevali do mesteca Copacabana, ki je ime dobila po svetovno znani brazilski inačici. Vkrcali se bomo na turistično ladjo, s katero bomo odpluli proti mističnemu Sončnemu otoku, ki je eden izmed najpomembnejših krajev na inkovski energijski liniji. Ustavili se bomo pri ruševinah Pilkokaina, kjer nam bodo postregli še s tipičnim kosilom, nato pa se bomo odpravili do ekološkega doma, imenovanega Le Estancia, kjer se bomo nastanili. Večerja in nočitev.

11. dan: Sun Island - Copacabana - La Paz
Po zajtrku in čudovitem sončnem vzhodu bomo jadrali v smeri ruševin Chincana, potem pa še s čolni obiskali otok Lune in ruševine Uyu in potem prispeli v Copacabano, kjer si bomo ogledali Črno Devico in se poučili o tem kako so verni Bolivijci, kaj jim pomeni vera in kakšen pomen ima za njihovo vsakdanje življenje. Potem bomo nadaljevali do glavnega mesta Bolivije, v La Paz, najvišje ležeče prestolnice na svetu, prestolnice, ki jo obdaja čudovita gorska pokrajina ter kulturne prestolnice države, s številnimi muzeji ter z izjemno kulturno dediščino. Po želji si bomo ogledali muzej zloglasne koke, se seznanili z njenim izvorom, pridelavo in uporabo. Občudovali bomo trg Murillo, Deželno palačo, najpomembnejšo bolivijsko stolnico, rezidenco Murillo ter raziskali skrivnostne in nenavadne kotičke mesta ene najrevnejših dežel na svetu. Nastanitev v hotelu in nočitev.

12. dan: La Paz - Tiahuanaco - La Paz - Puno
Po zajtrku se bomo odpravili na raziskovanje prestolnice starodavne kulture. Sprehodili se bomo po znamenitem Tiahuanacu, ki še vedno buri duhove in le deloma razkriva razkošje življenja, njenih meščanov ter moči oblasti, ki je vladala na tem in širšem območju. Gre za kulturo, ki je močno vplivala tudi na kasnejše Inke in številne druge kulture in ki naj bi bila v svojem času ena najmogočnejših daleč naokoli. Sprehodili se bomo med številnimi templji kot je Kalassassaya, nekdanji prostor za verske rituale z ogromnimi kamnitimi bloki iz rdečega peščenjaka. Manjkali ne bodo niti Akapanska piramida, Sončeva vrata, Brezglavi kip in številne druge arhitekturne dragocenosti nekdaj najpomembnejšega središča daleč naokoli. Po kosilu (lunch paket), se bomo vrnili v La Paz, na čarovniško tržnico, kjer bo mogoče kupiti zvarke in se čuditi najrazličnejšim predmetom, ki se znajdejo v prodaji. Pozno popoldan se bomo odpravili nazaj v Peru, v Puno, nastanitev v hotelu in nočitev.

13. dan: Puno - Cusco
Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili na avtobusno potajo, od koder se bomo z medkrajevnim avtobusom odpravili proti Cuscu. Na poti bomo opazovali lepote andskih gora, črede lam in alpak, način  poselitve, gradnje in življenja. Pot od Puna do Cusca se šteje za eno najlepših v Peruju. Na poti kosilo v Sicuani, kjer bomo obiskali arheološko najdbišče Pukara.  Pozno popoldan prihod v Cusco, nastanitev v hotelu in nočitev.

14. dan: Cusco - Sacred Valley - Pisac - Ollantaytambo - Aguas Calientes

Po zajtrku se bomo podali v skrivnostno dolino Inkov. Na poti bomo prečkali Corao in obiskali Pisac, pravzaprav njegovo tipično rokodelsko tržnico, kjer bomo občudovali  izdelke perujske obrti. Nato bomo obiskali arheološki park Pisac, ki se nahaja 32 km od Cusca. Odpravili se bomo navkreber, mimo spektakularnih teras, s katerimi so Inki ustvarili različne klimatske pogoje in na njih gojili pestro paleto kmetijskih pridelov. Na vrhu bomo priča čudovitim zidovom, stražnim stolpom, ki so jih uporabljali kot opazovalne točke in kot vojaško obrambo in pokopališču s tisočimi grobovi. Nato bomo nadaljevali čez Calca, Qoya, Lamay, Yucay do Urubamba. Kosilo na poti, nato pa nadaljevanje do inkovske trdnjave Ollantaytambo. Za tem transfer na železniško postajo, od koder bomo nadaljevali v termalno središče Aguas Calientes. Po prihodu prevoz do hotela. Večerja po želji za doplačilo in nočitev.

15. dan: Aquas Calientes -  Inka Trail - Machu Picchu - Aquas Calientes - Cusco
V zelo zgodnjih jutranjih urah zajtrk v hotelu, nato pa transfer s turističnim avtobusom do znamenitega prelaza, kjer se nam  bo odprl pogled na svetovno čudo Machu Picchu - ruševine znamenitega templja svetovnega slovesa. Voden ogled po ostankih nekdanjega središča, s številnimi skrivnostnimi zgodbami, ki jih bomo skupaj poskušali razvozlati. Machu Picchu je mistično mesto, ki s svojo lego nad pečinami ne pusti nikogar ravnodušnega. Možno se bo povzpeti na bližnji hrib z razgledom na Machu Picchu in dolino Urubambe ali do Sončevih vrat. Popoldan spust nazaj v Agua Calientes, prosto za kosilo, nato pa odhod v Cusco, kjer se bomo nastanili v hotelu. Nočitev.
 
16. dan: Cusco - Lima
Po zgodnjem zajtrku bomo obiskali najpomembnejše znamenitosti v cesarskem mestu Cusco: Plaza de Armas, katedrala, samostan Santo Domingo ali tempej sonca in ruševine v bližini: Saqsayhuman, Quengo, PukaPukara ali Tambomachay. Potem se bomo vrnili v hotel, po želji doplačilo za kosilo, nato pa odhod na letališče, od koder bomo poleteli proti Limi. Po pristanku prevoz do hotela. Nočitev.

17. - 18. dan: Cusco - Lima - Slovenija
Po zajtrku prosto do odhoda na letališče v Limi, od koder bomo poleteli proti Evropi. Po pristanku slovo od sopotnikov oz. organiziran transfer v Slovenijo.

  16-20 oseb 11-15 oseb 8-10 oseb
08.07. 3490 3650 3770
19.04., 23.10. 3270 3490 3590

 • vstopnine za dodatne oglede po želji,
 • enoposteljna soba 150 EUR,
 • nastanitev v hotelih 3*,
 • panoramski polet nad Nazca linije in letališko takso za Nazca linije, cca. 80 EUR (obvezna rezervacija ob prijavi).
 • letališka taksa v Cuscu: cca 5 USD,
 • izstopna taksa cca 40 USD,
 • prevozi s taksiji in drugimi prevoznimi sredstvi po mestih,
 • dodatnih fakultativnih izletov,
 • osebnih stroškov in napitnin (razen lokalnih vodnikov),
 • prevoz na letališke in nazaj: cena odvisna od kraja odhoda in števila potnikov,
 • riziko odpovedi potovanja: 3,2 % od vrednosti potovanja,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS: cena odvisna od števila potnikov in višine kritja.
 • letalski prevoz in letališke pristojbine (vkalkulirana 440 EUR),
 • letalsko vozovnico na relaciji Cusco - Lima,
 • vse omenjene prevoze v vseh mestih z zasebnim prevoznim sredstvom,
 • 16 nočitev v hotelu 2/3* v dvo posteljnih sobah z vključenim zajtrkom,
 • vse omenjene oglede z angleško govorečim vodičem v Peruju in Boliviji,
 • vstopnine po programu,
 • prevoz z vlakom Aguas Calientes/Cusco v Vistadome class,
 • prevoz s turističnim avtobusom Cusco/Puno (če bo več kot 11 oseb, drugače zasebni prevoz le za nas),
 • izlet iz Lime do Arequipe čez Paracas in Nazca s privatnim najetim prevoznim sredstvom,
 • prevoz iz Colce do Puna z zasebnim najetim prevoznim sredstvom,
 • obroke hrane; vse zajtrke, ostalo po opisu v programu (lunch paket: 8,12 dan, kosilo: 9,19,13,14 dan, večerja:10 dan),
 • zavarovanje,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 • pridržujemo si pravico do spremembe cen (letališka taksa in viza, sprememba tečaja, obračun 10 dni pred odhodom);
 • cena je bila preračunana na dan 06.11.2014, 1 EUR = 1,248 USD;
 • zdravstveno zavarovanje mora veljati tudi na višini 3000 metrov;
 • zaradi prilagajanja letalskim prevoznikom in nepredvidenim okoliščinam, si pridržujemo pravico do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa;
 • minimalno število potnikov 10.