Od
  
Do
  
eur   eur
TURČIJA - Kačkar, neodkriti svet Turčije - 1365 EUR (1565 EUR)
Država:
Turčija
Storitev:
9 dni po programu
Šifra:
AŽ 13
Odhod kadarkoli
Na eni strani Črno morje, katerega barva je dokaz imena, na drugi strani vrhovi Kačkarja, ki med svojimi vznožji skrivajo več kot bi človek pričakoval. To so turški kraji, kjer življenje teče vzporedno z naravo, in kjer domačini med pripovedovanjem šal zatrjujejo, da so smešne prav zaradi njihovega unikatnega jezika. Otroci se veselo podijo po vaseh in bližnjih hribih, se  hrabro kopajo v ledeniških jezerih, neutrudljivo plešejo horon, igrajo na tulum, pojejo, medtem ko njihova nagajiva besedila, smeh in otroška igrivost odmevajo v pogorju Kačkarja.

1. dan: Slovenija - Trabzon
Ob dogovorjeni uri zbor na enem izmed sosednjih letališč oz. za doplačilo organiziran transfer na eno izmed sosednjih letališč. Po opravljenih formalnostih polet proti Istanbulu, od koder bomo nadaljevali polet v Trabzon. Po pristanku prevoz v hotel, namestitev in nočitev.

2. dan: Trabzon - Çamlihemsin - Pokut
Spočiti in nabranih moči bomo zapusili Trabzon in se z mini avtobusom popeljali po pokrajni, kjer vladajo nasadi lešnikov, čaja, bujna zelena vegetacija, navihano vreme, tradicija, Črno morje, navsezadnje črnomorci in med njimi najbolj znana etnična skupina Lazov. Ob poti nas bo spremljal pogled na obalo in manjše ribiške vasice vse do Ardesena, kjer se bomo poslovili od pogleda na Črnomorsko obalo in zavili v hribe do Çamlihemsina, s tem pa prestopili v gorski svet in z džipi nadaljevali do Pokuta. Tam nas bo pričakal razgled na gorsko planoto, ki se ji zaradi njenih lepot zdi nekaj povsem običajnega, nastavljati fotografom v objektiv. Prvič bomo pretegnili noge in se na kratko sprehodili v pragozdu (30 min hoje).

3. dan: Pokut - Hazindak - Semistal - Pokut
Po noči na Črnomorski obali nas bo razveselil tradicionalni turški zajtrk, tako imenovan kahvalti, ki nam bo dal veliko energije za prvi resen pohod. Napočil bo čas, da se odpravimo na raziskovanje tako imenovanih yayl. Yayle so vasi, odmaknjene od mestnega direndaja, kjer vladajo majhne lesene hiške, in kjer ljudje živijo preprosto življenje pastirjev in spridoma izkoriščajo vire narave. Eden izmed zelo znanih produktov v tem koščku sveta je sir, bolj znana sirna pojedina, ki pohodniku vlije še in še moči, je muhlama. Tudi med je več kot odličen. Nosu in nogam bomo sledili do ene izmed tipičnih yayl v Kačkarskem pogorju, tako imenovani vasi Hazindak, podali pa se bomo še malo dlje, do vasi Semistal in se potem vrnili v objem Pokuta (4 ali 8 ur hoje).

4. dan: Pokut - Firtina - Cankurtaran - Karagol - Maçahel
Prvim naporom bo sledil dan počitka v obliki vožnje in postankov. Na poti nas bo animirala čarobna in edinstvena dolina Firtina z njeno divjo reko, nad katero stoji prav tako edinstven most s pogledom na Črnomorsko gorovje. Po osvojitvi prelaza Cankurtaran si bomo privoščili ribje kosilo, kot si to zelo radi privoščijo tudi domačini sami in si ogledali, ali je Črno jezero (Karagol) res črno. Dan bomo zaključili v Maçahelu.

5. dan: Maçahel - Gorgit -  Maçahe
Ponovno se bomo odpravili na raziskovanje kar peš. Odpravili se bomo do planote Gorgit, ki pohodnike velikokrat pričaka in razveseli z razgledom na morje oblakov. Od tam nas bo pot vodila čez pragozd, vse do kulturno in zgodovinsko bogatega gruzijska naselja, z bogato gruzijsko zapuščino, nato pa se bomo vrnili nazaj do Macahela (6-7 ur hoje).

6. dan: Maçahe - Olgunlar - Dilberduz
Dan bomo pričeli v znamenju »rana ura, zlata ura« in se odpeljali do Olgunlarja, kjer bomo postali nekoliko lažji, saj bodo našo prtljago opasale mule. Vsi skupaj se bomo zagrizli v hrib in se podali proti baznemu taboru Dilberduzu na višini 2950 m.n.v. Ključi od sob bodo postale zadrge šotorov, kopalnica pa reka, ki jo krasijo ploščice z vzorcem bogate flore in favne ter edinstvenih razgledom na vrhove Kačkarja (4 ure hoje).

7. dan: Kačkar
Zelo zarana bomo pričeli osvajati najvišji vrh Kačkarja, četrti najvišji vrh Turčije (3937 m.n.v.). Prvi postanek bo ob nadvse samosvojem ledeniškem jezeru Deniz (Denizgöl). Vsi tisti, ki vam bo jezero predstavljalo vrhunec dneva, se boste lahko vrnili v bazni tabor (1 ura hoje), prav tako se boste v bazni tabor lahko vrnili po drugem postanku v spremstvu drugega vodnika. Ostali bomo nadaljevali pot in si privoščili slavnostno kosilo, s sladico lepega razgleda na vrhu in se šele po tej okusni gorski kulinariki vrnili v bazni tabor (11 ur hoje do vrha in nazaj).

8. dan: Ayder
Finalu vsekakor sledi tudi veliki finale. Še zadnji pogledi in spomin na doživetja v gorskih vaseh, skok v ledeniško jezero na poti, prijazni pozdravi domačinov, gorsko kosilo, čajanka na poti ter odštevanje še zadnjih ur hoje. Premagali bomo ciljno črto in napočil bo čas, da se vsi skupaj poveselimo, tako kot se znajo s svojo edinstveno glasbo in plesom veseliti naši gostitelji v Ayderju (8 ur hoje).

9. dan: Ayder - Slovenija
Še zadnji kahvalti in že smo na poti domov. Po pristanku na enem izmed sosednjih letališ po želji za doplačilo organiziran transfer domov.
Cena v EUR na osebo
   Predvidena cena       Aktualna cena     
1.390 1.365 preračunano na 12 oseb
1.450 1.425 preračunano na 11 oseb
1.490 1.465 preračunano na 10 oseb

 • enoposteljna soba 25 EUR,
 • napitnine po želji,
 • prevoz na letališče in nazaj: cena odvisna od kraja odhoda in števila oseb, potrudimo se organizirati najcenejši možni prevoz,
 • riziko odpovedi potovanja: 3,2% od vrednosti potovanja,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje (kritje 25.000 EUR, min. št. potnikov 9): 9,80 EUR.
 • letalski prevoz in letališke pristojbine (vkalkulirane 109 EUR),
 • transferje in prevoze po programu,
 • namestitev v dvoposteljnih sobah in eno noč v šotorih dvojčkih,
 • polni penzion, razen prvega dne,
 • izposojo opreme (šotor, spalna vreča),
 • najem mul,
 • lokalnega gorskega vodnika,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • Pot je primerna za vsakogar, ki mu raziskovanje sveta in gora na nožni pogon ni tuje. Biti mora pristaš preprostih družinskih hotelov, pohodniških postojank in mu spanje v šotoru ne sme delati preglavic. Rad mora odkrivati svetovne kotičke v manjših skupinah (maksimalno 13 pohodnikov) in mu rekreacija predstavlja del življenjskega sloga in je v solidni fizični pripravljenosti.
 • Seznam obvezne in priporočene opreme boste prejeli ob prijavi.
 • Temperature se podnevi gibljejo med 10 in 20 C, ponoči pa okoli 10 C.
 • Program je s svojimi opcijami krajših in daljših poti prilagojen tako za tiste, ki si želijo gorskih dogodivščin, kot tudi za tiste, ki si želijo svoje dogodivščine še nekoliko bolj začinit.
 • Za vstop v Turčijo je potreben potni list, veljaven vsaj še 6 mesecev.
 • Posebna cepljena in zdravstveni ukrepi niso potrebni.