Od
  
Do
  
eur   eur
ZDA - Kalifornija in nacionalni parki zahoda ZDA - 1850 EUR
Država:
ZDA
Kraj:
Kalifornija
Storitev:
11 dni po programu
Šifra:
AŽ 13
Čas potovanja:

10.07.
- 20.07.
1. dan: Slovenija - San Francisco
Po želji organiziran prevoz na eno izmed sosednjih letališč, od koder bo polet proti zahodu ZDA. Po pristanku transfer do hotela, nastanitev in osvežitev ter v primeru dovolj zgodnjega prihoda, prvo spoznavanje okolice. Nočitev.

2. dan: San Francisco
Zjutraj se bomo odpravili na prvo pravo raziskovanje San Francisca. Sprehodili se bomo do Dragon's Gate in naprej do Transamerica Pyramid ter zavili v China Town, morda celo že na kosilo, nato pa nadaljevali do Cable car museum, ki si ga bomo ogledali, nato pa končali ob oceanu, na znamenitem pomolu 39, od koder se lahko odpravimo na otok Alcatraz, kjer si lahko ogledamo nekoč vojaško bazo in kasnejši zapor, v katerem so »prebivali« Al Capone, Birdman in drugi »gangsterji«, ki so pripomogli k legendi tega zapora.  Lahko pa se le sprehodimo po tem pomolu, ki je poln zanimivih trgovinic in lokalov. Od tu bomo ob obali nadaljevali do pomola 45, kjer sta spomeniško zaščiteni in za turistične namene zasidrani ladja O'Brien in podmornica Pampanito. V bližini se nahajajo Pomorski muzej in Muzej voščenih lutk ter številni lokali z morsko hrano. Videli pa bomo tudi mrože, ki se nam bodo nastavljali za fotografiranje. Od tu se bomo sprehodili do znamenite ulice Lombard street, ki se nahaja na enem izmed 44 hribovitih delov mesta. Gre za najbolj zavito ulico na svetu, ki se strmo vije navzdol in je obdana s cvetjem, zaradi česar predstavlja pravi mali raj v tem delu mesta. Iz vrha te ulice bomo doživeli še en veličasten pogled na center San Francisca, za katerim se nahaja Tihi ocean. Nato se bomo po strmih ulicah  in mestnih hribih zapeljali s cable in končali pri City Hall in Civic Centru, kjer si dušo napolnijo vsi ljubitelji literarne umetnosti in opere. Večer bomo zaključili na Market Streetu, ki je ena od največjih ulic v mestu in je zaradi številnih modnih in ogromnih blagovnih hiš, ki se tu nahajajo, odlično mesto za nakupe. Zvečer bomo preživeli po svoje in se individualno vrnili v hotel. Nočitev.

3. dan: San Francisco - Napa Valley - Sacramento
Počasi se bomo poslovili od San Francisca, vendar se bomo še vseeno prej odpravili na Twin Peaks, od koder je najboljši pogled nad celotno mesto in po katerem je dobila ime najbolj kultna serija vseh časov. Od tod se bomo preko Golden Gate Parka odpravili na obalo Tihega oceana. Pot nas bo vodila čez Lincoln Park, Presidio, mimo svetovno znanega Walt Disney muzeja, postali bomo pred palačo likovne umetnosti, ki služi kot fotografska kulisa številnim porokam in filmskim oddajam, nato pa se bomo z vožnjo čez "zlata vrata" - Golden gate bride poslovili od mesta in se odpravili v vinorodna območja Kalifornije, na območja Sonome in Napa Valley, kjer na račun mediteranske klime in geologije uspevajo najboljša vina na svetu. Obiskali bomo eno izmed vinarn, kjer nastajajo vrhunska peneča vina. Po Golden Country bomo pot nadaljevali do Sacramenta, katerega zgodovino so pisali prvotni Indijanci, kasneje pa je mestu zgodovinski pečat pustil španski raziskovalec Gabrijel Moraka, ki je ob osupljivi lepoti tega kraja zavpil: "To je kot sveti zakrament". Ustavili se boste pred impresivnim State Capitol building, kjer ima urad guverner zvezne države in v zgodovinskem parku Old Sacramento, ki leži ob isto imenski reki. Videli bomo zasidran stari parnik, ki danes služi kot restavracija, železniško postajo z odsluženimi lokomotivami na drva, staro šolo, gledališče Eagle, tlakovano cestišče in konjsko vprego, kar nas bo navdajalo z občutkom, da bodo vsak čas med nas pridirjali kavboji in s pištolami  začeli streljati v zrak. Nastanitev in nočitev.

4. dan: Sacramento - Sequoia NP - Bakersfield
Ta dan bomo nadaljevali proti jugu Kalifornije, po pokrajini iz katere izhaja večina svežega in suhega sadja v ZDA. Ustavili se bomo v zanimivi lokalni trgovini, katere ambient je prav ameriško »načičkan«. Zunaj so postavljeni številni odsluženi traktorji in drugi poljedelski stroji, znotraj trgovine pa se nahajajo polne police sadja, medu in drugih dobrot, ki jih prav tako obdajajo odslužena kolesa, samokolnica, fotografije, ure in drugo, kar običajno najdemo v starinarnici. Nakupili bomo suhega sadja za malico tega dne, nato pa nadaljevali osrčje nacionalnega parka Sequoia, kjer si bomo ogledali film o parku, se sprehodili do najvišje in najslavnejše sekvoje na svetu, ki jo imenujejo General Sherman in do druge največje, ki ji pravijo tudi božično drevo oz. General Grant. Če bomo imeli srečo, bomo srečali kakšnega Jogija - črnega medveda. Pozno popoldan sledi vožnja v dolino do Bakersfielda. Nastanitev in nočitev.

5. dan: Bakersfield - Death Valley - Las Vegas
Na dan noči čarovnic (Helloween) nas čaka dolga pot, ki nas bo vodila skozi Mojave desert, kjer bomo videli Joshua tree - drevesa, ki rastejo v puščavi in hribe posejane z vetrnicami, nato pa bo vožnja potekala po barviti kamniti divjini, ko bo pred nami le dolga ravna črta. Vozili se bomo po Dolini smrti in se ustavili šele 86 m pod morsko gladino, na najnižji točki te doline ter na poljih soli. Sprehodili se bomo po kotanji, ki jo imenujejo Badwater, nato pa vožnjo nadaljevali po panoramski cesti Artist drive do fascinantne razgledne točke Zabraskie point, kjer bomo občudovali zanimivo pokrajino, ki je prepredena z mehkimi kamninami in glino, saj sta lava in topla voda ustvarili pisane plasti in kontraste. Očarani od nepopisne lepote in spokojnosti se bomo odpravili proti mestu blišča, prestolnici iger, greha, zabave in "instant" porok. Prihod v Las Vegas v poznih večernih urah, nastanitev v enem izmed hotelov na Stripu, nato pa prvo raziskovanje skrivnosti mesta luči in blišča in doživetje praznika noči čarovnic. Nočitev.

6. dan: Las Vegas - Lake Mead - Hoover Dam - Las Vegas
V dopoldan se bomo odpravili do največje atrakcije v bližini, do jezu Hoover Dam, ki je bil nekoč znan kot Bulder Dam in jezera Lake Mead, ki je nastalo po zajezitvi reke Colorado. Sprehodili se bomo po jezu, si ogledali generatorje na eni in drugi strani, prestopili bomo mejo med Arizono in Nevado, nato pa se bomo vrnili v mesto zabave, ki ga bomo doživeli po svoje, v nakupovalnih centrih ali zabaviščih, kjer se bomo preizkusili v igrah na srečo. Sprehodili se bomo po Stripu, si ogledali katero izmed predstav, ki se odvijajo ob hotelih ali na ulicah, se peljali z gondolo po "Benetkah", postali ob "Eifflovem stolpu",  ob bruhajočem vulkanu pri hotelu Mirage, občudovali ples vodometov pri hotelu Bellagio in se na koncu s črno limuzino (za doplačilo in po želji) odpeljali v stari center mesta, t. i. Fremont Street. Nočitev.

7. dan: Las Vegas - Zion NP - Bryce Canyon
Dan bomo preživeli v dveh nacionalnih parkih. Na poti se bomo ustavili pri trdnjavi kavbojev, kjer bomo degustirali bivoljo kožo in kupili kakšen tipičen spominek iz teh krajev, nato pa nadaljevali v Nacionalni park Zion. Popeljali se bomo po dolini, ki jo obdajajo pečine peščenjaka in klifi, v barvnem razponu od smetanasto-roza do rdeče barve, ki se vzpenjajo nad bujno zeleno sotesko, po kateri se vije reka Virgin, ki se zajeda v šahovničaste skale, ki tvorijo ta enkraten park, nad nami pa bo briljantno modro nebo. V spokojnosti narave bomo uzrli divjega petelina, orla, srečali kuščarja, videli veverice, ki se vam bodo približale in prosile za priboljšek. Popoldan pa bomo nadaljevali v Bryce Canyon, ki je bolj podoben naravnemu amfiteatru kot kanjonu. Erozija in preperevanje sta oblikovali izjemne naravne pojave - plavutaste skalne pomole, stolpiče - huduje, okna, oboke in soteske. Rdeče, oranžne in bele kamnine nas bodo spominjale na "vojsko" ljudi v daljavi, mi pa bomo le nemo strmeli v fantastičen svet večbarvnih skalnatih stolpičev pred seboj in se ne mogli načuditi lepoti, ki jo tu ponuja narava. Če nam bo sreča naklonjena, bomo srečali mulastega jelena, losa ali orla. Presenečeni nad izredno čistim zrakom, ki omogoča, da lahko vidimo 140 km daleč v Arizono, v posebno jasnih dneh pa celo do 320 km. Doživeli bomo najbolj temno nočno nebo v Severni Ameriki in s prostim očesom videli do 7.500 zvezd. Po edinstvenem doživetju se bomo nastanili v neposredni bližini kanjona, v zanimivem hotelu in po želji večerjali v tipični ameriški cowboy restavraciji, kjer boste poizkusili pravi ameriški steak in druge dobrote iz ameriške kuhinje. V bližnji trgovini pa naleteli na impresiven izbor indijanske umetnosti in izdelkov, od nakita, keramike pa do fosilnih kamnin in mineralov ter okamenelega lesa. Nočitev.

8. dan: Bryce Canyon - Antelope Canyon - Grand Canyon
Zjutraj se bomo podali proti Grand Canyonu. Na poti se bomo ustavili za ogled Antelope Canyona, ki v Navajo jeziku pomeni "kraj, kjer teče voda preko skal". Gre za fantastičen kanjon, kjer se svetloba v različnih odtenkih preliva tekom celega dne. Kraj je raj za profesionalne fotografe, pa tudi za nas, saj bomo med ozkimi prehodi iskali barvne snopiče, ki si bodo utirali pot do tal, po katerih bomo hodili. Po izhodu iz kanjona se bomo sprehodili med kaktusi in drugim zanimivim rastjem,  nato pa se čez rezervat Navajo indijancev odpravili proti Grand Canyonu. Pot nas bo vodila po pusti pokrajini, mimo indijanskih prebivališč in številnih indijanskih stojnic, kjer nam bodo na voljo njihovi ročno izdelani predmeti, ki so tu veliko cenejši kot v turističnih trgovinah. Pozno popoldan bomo prispeli do "velike luknje v zemlji", kakor Američani suhoparno opisujejo Veliki Kanjon. Ustavili se bomo na razglednem stolpu, od koder bomo občudovali veličino te naravne stvaritve. Več hektarjev velika površina, ki jo v sredi razjeda reka Colorado, nas bo navdajala z občutkom neminljivosti in vaše nepomembnosti. Ob koncu dneva si bomo njegovo veličino ogledali še na filmskem platnu, v posebni IMAX tehniki, kar bo še eno nepozabno doživetje, saj bomo imeli občutek, da nas nevidno steklo nosi med skalami v kanjonu kot, da se jih bomo lahko vsak čas dotaknili. Namestitev in nočitev.

9. dan: Grand Canyon - Route 66 - Calico - Los Angeles
Ta dan nas čaka najdaljša pot v enem dnevu. Vozili se bomo po legendarni trasi Route 66, po kateri so se nekoč valili konvoji naseljencev proti obljubljeni deželi in je predstavljala najbolj obljudeno ameriško pot do rešitve. Na poti v »mesto angelov« se bomo ustavili še v »mestu duhov«, ki ga na severu zapira gorovje temno rdeče in vijolične barve najrazličnejših odtenkov. V opustelem mestu je postavljenih okoli trideset replik lesenih stavb, ki jih danes uporabljajo za trgovine s spominki, gostinske lokale, nekoč pa so tu bili saloni, v katerih so se zadrževali domačini po napornem delu v rudniku, malo višje na hribu pa so razstavljena številna rudarska orodja in vozički, kar daje občutek, da so se ljudje iz tega kraja izgubili šele pred kratkim. Po ogledu bomo nadaljevali do Los Angelesa, kamor bomo prispeli v večernih urah. Namestili se bomo, nato pa odšli na nočni obisk mesta, ki je najbolj znan po zaslugi Hollywooda. Odpravili se bomo v samo v središče ameriške filmske industrije, na Hollywood boulevard. Sprehodili se bomo po pločniku slavnih - Hollywood Walk of Fame, ki se razteza preko 15 križišč in ga sestavlja skoraj 2500 peto-krakih zvezd, ki so vdelane v tlakovce pločnikov, v dolžini več kot dva kilometra, postali pred domom oskarjev - Kodak theatre in se (po želji za doplačilo) zapeljali po Sunset Strip na Beverly Hills, do Rode Drive, kjer se nahajajo trgovine za slavne in držali fotoaparate v pripravljenosti, če boste slučajno uzrli katerega izmed zvezdnikov. Povratek v hotel v poznih nočnih urah. Nočitev.

10. dan: Los Angeles - Santa Monica - Evropa
Zjutraj prosto ali pa se sami odpravite do 100 Universal City Plaza Drive, kjer se nahajajo Universal Studii - največji svetovni filmski in televizijski studiji s tematskimi parki iz najljubših filmov groze in zabave ali pa do znamenitega Farmer's Marketa. Lahko se lotimo nakupov v unikatnih trgovinah z oblačili iz filmov in TV serij v outletih oz. na Fashion Districtu. Zgodaj popoldan pa bomo nadaljevali do Santa Monice, kjer so najlepše plaže z mehkim peskom, na katerih je bila posneta filmska serija Baywatch in kjer sonce sije skoraj vse dni v letu. Številna odbojkarska igrišča, skate parki in sprehajališča vzdolž plaže, privabljajo številne domačine in turiste, med katere se bomo pomešali tudi mi in preživeli zadnje ure do transferja na letališče, od koder bomo po opravljenih formalnostih poleteli proti Evropi.

11. dan: Evropa - Slovenija
Tekom dneva pristanek na enem izmed sosednjih letališč in po želji za doplačilo organiziran transfer domov.

First minute cena na osebo do 08.02.2017:
  Soba 1/4 Soba 1/2
16 oseb: 1850 EUR 2090 EUR
10 oseb: 2060 EUR 2300 EUR
8 oseb: 2200 EUR 2450 EUR

 • vstopnine in ogledi:
  • vožnja s Cable car: 7 USD,
  • Alcatraz: 40 EUR ob prijavi,
  • degustacija in obisk vinoteke v Napa Valley: 20-28 USD,
  • polet s helikopterjem nad Grand Canyonom: od 200 USD naprej,
  • Filmski studii Universal v Los Angelesu: od 105 USD naprej,
 • enoposteljna soba: 620 EUR,
 • prevoz na in iz letališča: cena odvisna od števila potnikov in kraja odhoda/povratka,
 • riziko odpovedi 3,25 % od vrednosti aranžmaja,
 • zdravstveno zavarovanje CORIS: cena odvisna od višine kritja in števila oseb: info v agenciji.
 • Obvezna doplačila:
  • ESTA dovoljenje: 20 EUR.
 • letalski prevoz in letališke pristojbine (vkalkulirane 358 EUR),
 • prevoz na omenjeni relaciji,
 • zunanje oglede po programu,
 • 9 x nočitev v motelih in hotelih 3*,
 • 7 x zajtrk (razen v Las Vegasu),
 • ogled Cable car museum,
 • vstopnino v Sequoia NP, Death Valley, Calico,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 • Osebe, ki so po 1. marcu 2011 potovale v Sirijo, Irak, Iran, Jemen, Somalijo, Libijo ali Sudan oz. imajo zraven slovenskega tudi državljanstvo katere teh držav, morajo zaprositi za vizo na veleposlaništvu ZDA.
 • pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja (cena je preračunana na dan 10.01.2017: 1,05 USD = 1 EUR;
 • alkohol: pitje alkoholnih pijač na javnih prostorih in v avtomobilu je prepovedano za vse, tudi za sopotnike, seveda vam tega nihče ne bo branil v lokalih;
 • prevožena razdalja: dnevno prevozimo velike razdalje, vendar vožnja ni naporna, saj se izgubi med celodnevnimi ogledi. Promet poteka tekoče in zelo mirno, prometne nesreče so redke;
 • časovna razlika (jet lag): običajno ob prihodu na destinacijo ne povzroča težav. Časovna razlika je 8 oz. 9 ur;
 • minimalno število potnikov: 8.