Od
  
Do
  
eur   eur
ZDA - Silvestrovanje v Las Vegasu ter potovanje po mestih in narodnih parkih Zahodnih držav ZDA - 2689 EUR (3000 EUR)
Država:
ZDA
Storitev:
16 dni po programu
Šifra:
AŽ 13
Čas potovanja:

25.12.
- 10.01.2019
1. dan: Slovenija - San Francisco
Organiziran prevoz na eno izmed sosednjih letališč, od koder bo v zgodnjih jutranjih urah polet proti San Franciscu. Po pristanku prevoz do hotela. Nočitev.

2. dan: San Francisco
Dan bomo namenili spoznavanju enega najočarljivejših in edinstvenih mest na svetu, mesta pisateljev, fotografov, umetnikov, ostarelih hipijev in gejev. Spoznali bomo Civic Center, kjer bomo videli mestno hišo, opero, simfonijo, avditorij, knjižnico in še veliko zanimivega. Doživeli bomo največjo turistično atrakcijo v mestu, vožnjo s tramvajem – cable car in si ogledali vijugasto, najkrajšo in najlepšo ulico, Lombard Street. Dan bomo zaključili v pristaniškem delu, na Fisherman's Warf, od koder se bomo z ladjo odpravili do otoka Alcatraz, kjer si bomo ogledali zloglasni dom ameriških kriminalcev in slišali marsikaj zanimivega o zapornikih kot so ''Al Capone'' in ''Birdman'', ki so pripomogli k legendi tega svetovnega zapora. Danes je odprt za turistične namene in predstavlja dom za redke rastline in živali ter tisoče ptic, ki gnezdijo nad morjem. Na povratku še krajši postanek na pomolu 39, ki je zanimiv predvsem zaradi morskih levov, ki imajo tukaj svoje domovanje. Nočitev.

3. dan: San Francisco - Fresno
Ta dan bomo nadaljevali z ogledi izven centra mesta. Odločili se bomo za panoramsko vožnjo čez Presidio, Lincoln Park, Golden Gate Park, med potjo bomo videli Disneyev muzej, mlin, posvečen nizozemski kraljici, palačo sodobne umetnosti, francoski muzej, spomenik holokavsta, mestna jezera, številne viktorijanske hiše in poslušali zgodbe o potresih v mestu in slavnih osebnostih. Postali bomo na plaži Tihega oceana in ob najbolj priljubljenem simbolu San Francisca – Golden Gate Bridgeu, ki povezuje morsko ožino med polotokom San Francisca in Marino Peninsula County. Svoje ime je dobil po zalivu, ki ga obdaja in po rdečkastem lesku, ki je najbolje viden v megli. Po postanku na razgledni točki ob mostu se bomo čezenj tudi zapeljali in se tako od San Francisca poslovili. Vožnja do Fresna bo, ob poslušanju ameriške glasbe in zgodbah o zlati mrzlici v Kaliforniji ter kavbojih, hitro minila. Nočitev.

4. dan: Fresno - Nacionalni park Sekvoja - Bakersfield
Oglede bomo pričeli s postankom pri domačinu, kjer že četrta generacija nadaljuje tradicijo pridelave in predelave sadja. Zaradi nadaljevanja tradicije, kvalitete suhega sadja in zanimivih eksponatov v okviru trgovine in samega objekta, se je pred leti za krajši čas tu ustavil tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, kar še daje večjo težo temu, da ga obiščemo tudi mi. Po oskrbi s suhim sadjem se bomo odpravili na obronke Sierra Nevade, v park sekvoj – Sequoia national park, kjer si bomo ogledali največja živa bitja na svetu. Velik del parka predstavljajo sekvojevi gozdovi, katerih posamezna drevesa segajo čez 60 m visoko. Najbolj znana, in verjetno tudi najvišja, je sekvoja Sherman, ki je visoka 80 m, v obseg meri 30 m, stara pa naj bi bila 2.200 let. Postali bomo tudi pri velikem Grantu, največji sekvoji na svetu, ki je dobila ime po 18. ameriškem predsedniku in je stara okoli 2.700 let. Vožnjo bomo nadaljevali po parku in šele pozno zvečer prispeli v Bakersfield. Nočitev.

5. dan: Bakersfield - Calico - Dolina smrti - Las Vegas
Dan bomo začeli z vrnitvijo v 60-ta leta. Ustavili se bomo v restavraciji v stilu 60-ih, kjer bomo poizkusili pravo ameriško pito in napravili krajši postanek za nakup ali samo za občudovanje spominkov iz časov 60-ih let, nato pa nadaljevali v Calico – ''mesto duhov'', ki je nastalo v času “srebrne mrzlice”, ko so ljudje v teh krajih iskali srebro. Ko je bilo leta 1896 mrzlice konec, so ga ljudje povsem zapustili, zaradi česar je mesto postalo mesto duhov. Po ogledu bomo pot nadaljevali čez Mojave Desert, ki je dobilo ime po indijanskem plemenu Mojave. Pot nas bo vodila v najnižji, najbolj suh in najbolj vroč kraj Amerike, v Death Valley – Dolino smrti. Ustavili se bomo ob slanem bazenu v kotlini Badwater, kjer leži najnižja točka v Severni Ameriki. Številne peščene sipine, kanjoni in milijoni hektarjev barvite kamene divjine nas bodo navdali s posebnimi občutki, ko se bomo peljali po Artist driveu, vse do Zabraskije point, od koder bo fantastičen razgled nad celotno dolino. Proti večeru bomo zapustili ta skrivnostni svet in se odpravili v Las Vegas, kjer se bomo nastanili na Stripu. Nočitev.

6. dan: Las Vegas
To jutro bomo vstali malo kasneje in se po želji odpravili na ogled jezu Hoover Dam, kjer se bomo sprehodili 900 m nad reko Colorado, si ogledali zanimiv film o zgodovini gradnje in obiskali notranjost elektrarne. Navdušeni nad panoramskim pogledom na reko Colorado in Lake Mead se bomo vrnili v Las Vegas, kjer se bomo prepustili čaru svetovno znanega turističnega središča iger na srečo, nakupovanj, vrhunskih restavracij in zabave, zaradi česar ima mesto vzdevek ''Svetovna prestolnica zabave''. Mesto je polno svetlobnih napisov in zaslonov, predvsem v t. i. lasvegaškem pasu, dobrih šest kilometrov dolgi aveniji z največjo koncentracijo igralniških in hotelskih dejavnosti. Številni hoteli predstavljajo razne svetovne znamenitosti, kot so Luxor, New York, Venetian, Ceasars Palace, Treasure Island, ... Nekaj časa bomo namenili samostojnemu raziskovanju, nato pa se bomo pripravili na silvestrovanje, ki bo potekalo na ulicah in v zabaviščnih centrih, kot so igralnice in podobno. Nočitev.

7. dan: Las Vegas
Po nekaj urnem spancu v dopoldanskih urah se bomo tekom popoldneva odpravili še na krajši ogled starega dela mesta. Z nekaj metrov dolgo črno limuzino se bomo odpravili v Downtown, ki je pred kratkim dobil face-lift v obliki displaya preko ulice Fremont Street. Nikakor pa ne bomo zamudili odprtih večernih prizorišč, kot so Fremont ekstravaganza, prva piratska bitka, izbruh vulkana, beli tigri, … Povratek na Strip in prosto za samostojno raziskovanje čarov tega bleščečega mesta. Nočitev.

8. dan: Las Vegas – Zion – Bryce Canyon
V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpravili proti državi Utah. Na poti se bomo ustavili pri trdnjavi kavbojev, kjer so predstavljeni zanimivi objekti iz časa kavbojev. Lesene stavbe, ki so nekoč predstavljale mesto kavbojev, tipični vozovi, indijanski šotor, ameriški bar, hlev in nekaj živali, kot so mini ameriški poniji, lame, nas bodo vrnili v čas kavbojev in Indijancev. Na koncu vse gurmane čaka še degustacija bizonove kože, po kateri bomo pot nadaljevali skozi najstarejši in najbolj spektakularen narodni park te države, Zion national park, ki nas bo navdušil s številnimi kamnitimi barvnimi klifi, predvsem pa si bomo zapomnili reko Virgin, ki se zajeda v šahovničaste skale, ki tvorijo ta enkratni park. Po ogledu bomo pot nadaljevali do Bryce Canyona, ki se dvigne na več kot 2.000 metrov višine in od koder se odpira fantastičen svet večbarvnih skalnatih stolpičev. Kljub svojemu imenu to ni kanjon, ampak ogromen naravni amfiteater, ki sta ga skozi stoletja oblikovala veter in erozija. Kanjon zaradi rdečih, oranžnih in belih kamnin spominja na ''vojsko'' ljudi v daljavi. Zahajajoče sonce bo vse skupaj še začinilo in mi se bomo polni fantastičnih vtisov odpravili le še v hotel. Nočitev.

9. dan: Bryce Canyon - jezero Powel – Grand Canyon
Na poti do umetnega jeza Powell se bomo ustavili še v manjšem kraju, kjer so številne Hollywoodske filme posneli tudi najbolj znani igralci, med njimi tudi John Wayne. Številne kulise še danes stojijo tukaj in prav zanimivo se bo postaviti v vlogo igralcev ter narediti nekaj zanimivih fotografij. Za tem bomo kmalu prispeli do čudovitega jezera, ki je nastalo, ko so na Glen Canyonu postavili jez in je reka Colorado preplavila to oranžno pokrajino zaobljenih skal in starih indijanskih bivališč. Ogledali si bomo veliki umetni jez na reki Colorado in slišali zgodbo o drzni avanturi J. W. Powella. Za tem bomo obiskali Antelope Canyon, ki v navajo jeziku pomeni kraj, kjer teče voda preko skal. In prav ta voda je ustvarila fantastičen kanjon, kjer se svetloba preliva tekom celega dne. Kraj je raj za profesionalne fotografe, pa tudi za amaterje, kakršni smo mi. Po sprehodu po kanjonu nas bo pot vodila ob reki Colorado skozi rezervat Navajo indijancev do Grand Canyona – ''Velikega kanjona''. Američani ga suhoparno opisujejo kot ''velika luknja v zemlji '', marsikaterega obiskovalca pa, zaradi svoje veličine, ne pusti ravnodušnega. Kanjon si bomo ogledali s ptičje perspektive, zvečer pa si bomo ogledali še film v IMAX tehniki, kar bo za marsikoga nepozabno doživetje, saj bomo skozi to izvirno tehniko imeli ves čas občutek kot da letimo v samem kanjonu, nad reko, po klifih in prav želeli se ga bomo dotakniti. Nočitev.

10. dan: Grand Canyon – Sedona – Phoenix
V primeru jasnega vremena se bomo po želji odločili še za prelet Grand Canyona s helikopterjem oz. bomo nadaljevali naše potovanje proti mestu Williams, kjer se bomo priključili cesti, ki danes pelje po trasi legendarne Route 66, po kateri so se nekoč valili konvoji naseljencev proti obljubljeni deželi. Največje število popotnikov pa je cesta dobila v času ''prašnega tornada '', ki je cesto spremenil v najbolj obljudeno ameriško pot do rešitve. Zgradbe, napisi in življenje se do danes skorajda niso spremenili in občutek bomo imeli, da se je tu čas popolnoma ustavil. Prav zaradi tega bomo naredili postanek v enem izmed objektov iz časa Elvisa Presleya, kjer se bomo posladkali s priljubljeno sladico ''Twister ''. Vožnjo bomo nadaljevali do mesta Flagstaff, kjer bomo zavili proti jugu Arizone in se odpeljali skozi deželo ''rdečega kamna'' in mimo Sedone, do gradu Montezuma, enega izmed številnih ohranjenih starodavnih bivališč na področju Severne Arizone, ki so vklesana 70 m nad tlemi. Po ogledu se bomo zapeljali v Phoenix, prestolnico zvezne države Arizona, ki slovi po puščavski klimi in zaradi tega privlači ameriške upokojence, da tu preživijo zimo. Nočitev.

11. dan: Phoenix – Palm Springs - Los Angeles
V jutranjih urah krajši ogled Phoenixa, nato pa se bomo odpravili do slikovitega in uglednega kalifornijsko-puščavskega letovišča Palm Springs, kjer se tare igralcev golfa in tenisa in kjer ni redkost, če na ulici srečaš Tigerja Woodsa. Sprehodili se bomo skozi središče, ki zajema štiri ulice okrog glavne prometne žile, Palm Canyon Driva. Obiskali bomo trgovinice, si privoščili obrok v kateri izmed restavracij, šli mimo gledališč in se ustavili pred palm-sprinško različico pločnika slavnih s 300 zvezdami, vklesanimi v asfalt – najbolj znano ime na njem je vsekakor Frank Sinatra, ki mu je poleg ulice posvečenih več izložb v trgovinah in restavracijah. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali v mesto ''angelov '', kakor imenujejo Los Angeles. Nočitev.

12. dan: Los Angeles
Ta dan bo posvečen ogledu kalifornijske metropole, Los Angelesa, ki ga ne imenujejo zastonj multikulturno mesto, srce ameriške filmske industrije ter mesto bogatih in slavnih. Trinajst milijonska metropola je v vsem, kar se dogaja v svetu filma, mode, umetnosti, vedno korak pred ostalo Ameriko. Odpravili se bomo do znamenitega amfiteatra od koder bomo lahko fotografirali svetovno znani napis Hollywood na hribu ob mestu, se sprehodili po Hollywoodu mimo znamenitega Kitajskega gledališča, Kodak Theatra, pločnika slavnih z odtisi rok filmskih igralcev in glasbenikov. Popeljali se bomo po premožni soseski Beverly Hills, kjer domujejo številni zvezdniki, ki se skrivajo za ograjami in grmovjem, čez Melrose Place in Rodeo Drive do Farmers marketa in na koncu še v najstarejši del Los Angelesa, v El Pueblo, kjer se bomo sprehodili po barvitem mehiškem trgu s stojnicami, ki ponujajo ročne izdelke iz Mehike. Nekaj prostega časa, nato pa povratek v hotel. Nočitev.

13. dan: Los Angeles – Santa Monica - Santa Barbara (okolica)
Dan bomo nadaljevali z raziskovanjem Los Angelesa, po katerem se bomo odpravili v Santa Monico, ki se ponaša z največjim številom sončnih dni v letu. Številna odbojkarska igrišča, skate parki in sprehajališča vzdolž plaže, z mehkim peskom in čistim morjem, privabljajo številne domačine in turiste. Po sprehodu, med katerim se bomo pomešali med domačine, se bomo čez letoviški kraj Malibu odpravili proti Santa Barbari, ki je večkrat omenjena kot biser ''ameriške riviere'', pri nas pa znana po istoimenski nadaljevanki. Nekoč ekskluzivno in le ozkemu krogu ljudi znano letovišče, je danes predvsem zaradi izjemno milega in sončnega podnebja, eno najpriljubljenejših in najbolj obiskanih počitniških krajev na zahodni obali. Poleg tega mesto vabi z bogato kulturno ponudbo in s številnimi možnostmi za rekreacijo, prav vse pa se ponuja z mnogo šarma, prijaznosti in s sproščeno atmosfero majhnega mesta. Ogled tega čudovitega mesta bomo pričeli z obiskom misijona, ki so ga ustanovili španski frančiškani. Občudovali bomo čudovito zgradbo, ki jo predstavljajo arkadni hodniki, stara kuhinja, kapela in cerkev ter park, ki je zasajen s palmami in okrašen s fontano. Del tega kompleksa je tudi park izven dvorišča, kjer se nahaja mogočen figovec. Pot nas bo nato vodila čez barvite ulice, polne trgovin in lokalov ter sprehajalcev, vse do Presidia in Sodiščne hiše, ki se prav tako ponaša s španskim kolonialnim stilom. Na koncu sledi le še sprehod ob obali, mimo fontane z delfini, na stari leseni pomol, kjer se bomo naužili vetriča, ki piha s Tihega oceana. Uživali bomo tudi v raziskovanju zanimivih trgovinic in lokalov, ki se nahajajo na tem pomolu. Po ogledu sledi namestitev v hotelu v okolici in nočitev.

14. dan: Santa Barbara (okolica) - Monterey
V primeru lepega vremena bomo ta dan vožnjo nadaljevali proti severu, vzdolž najlepših obal na svetu, ob obali Tihega oceana, po avtocesti št. 1, ob vznožju gorovja Santa Lucija Range, ki jo nekateri imenujejo All American Road in omogoča dostop do številnih plaž, parkov in zanimivosti ob obali, zaradi česar je tako priljubljena med turisti, v nasprotnem primeru bomo vožnjo do Monterey nadaljevali po cesti v notranjosti. S krajšimi postanki na panoramski poti bomo tekom dneva prispeli v Monterey, ki slovi po dobrem izhodišču za opazovanje kitov in predstavlja dom svetovno znanega akvarija ter kraj, kjer je J. Steinbeck dobil navdih za roman o življenju v Montereyu v času razcveta industrije za konzerviranje sardin. Danes je pa to kraj, ki je zanimiv tudi zaradi pristanišča s tjulnji, morskimi vidrami in pelikani ter zaradi pomola, kjer še danes lahko začutimo zgodbo iz davnih časov. Po ogledu sledi transfer v hotel in nočitev.

15. in 16. dan: Monterey - San Francisco - Evropa
V zgodnjih jutranjih urah odhod iz hotela na letališče v San Franciscu, od koder bo polet proti Evropi, kamor bomo prispeli naslednji dan. Po pristanku organiziran prevoz domov.
Cena:
 • 2.689 EUR, preračunana na 10 oseb,
 • 2.799 EUR, preračunana na 8 oseb,
 • 2.999 EUR, preračunana na 6 oseb.
Doplačila (po želji):
 • vstopnina v Universal Studios cca. 75 USD,
 • prelet Grand Canyona s helikopterjem cca 185. USD,
 • ogled Musicala v Las Vegasu (cena odvisna od vrste programa),
 • ostali stroški (napitnine, stroški osebne porabe, individualne vstopnine,..),
 • prevoz na letališče (cena odvisna od števila prijavljenih),
 • riziko odpovedi potovanja (3,25% od vrednosti aranžmaja),
 • zdravstveno zavarovanje CORIS (cena odvisna od števila prijavljenih in višine kritja): info v agenciji.
 • letalski prevoz in letališke takse (vkalkulirane v višini 455 EUR),
 • nastanitev v hotelih turistične kategorije v sobah 1/2,
 • 7x zajtrk,
 • vse prevoze na omenjeni poti,
 • stroške goriva in parkirnin na poti,
 • zunanje oglede po programu,
 • vstopnine (vsi NP po programu, misijon v Santa Barbari, Hover Daam, grad Montezuma, ogled filma v IMAX tehniki, izlet na Alkatraz, Cable car),
 • degustacija pite in bizonove kože,
 • skupinska vožnja z limuzino v Las Vegasu,
 • slovenskega vodnika – voznika na poti,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • organizacijo in izvedbo potovanja.
 • pred vstopom v ZDA je potrebno urediti dovoljenje za vstop – ESTA, ki stane 14 USD;
 • pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja (cena preračunana na dan 13. 02. 2015, 1 EUR = 1,1381 USD);
 • ameriški zajtrki so skromni, v večini primerov sestavljeni iz toasta, masla, marmelade, muffina in kosa sadja, kave ter soka;
 • v primeru spremenjenih in nepredvidenih vremenskih razmer bo prišlo do prilagoditve programa zaradi zagotovitve varnosti na potovanju;
 • višina dodatnih predvidenih stroškov na poti je odvisna od osebne porabe, ki vključuje predvsem dodatne obroke prehrane, ki se gibajo v razponu od 8 do 15 USD na obrok in napitnin, ki so v višini 15% od opravljene storitve. Drugi stroški na poti niso predvideni;
 • prtljaga: zaželen srednje velik kovček in ročna prtljaga oz. priročni nahrbtnik;
 • pred potovanjem prejmete natančna in podrobna navodila za pripravo na potovanje;
 • minimalno število potnikov: 6.