Od
  
Do
  
eur   eur
ZDA - Velemesta, slikoviti parki in naravni svet Kalifornije, Nevade, Utaha in Arizone z možnostjo podaljšanja na Havajih - 2490 EUR
Država:
ZDA
Storitev:
18 dni po programu
Šifra:
AŽ 13
Čas potovanja:

01.08.
- 19.08.
1. dan: Slovenija - ZDA
Po želji organiziran prevoz na eno izmed sosednjih letališč, od koder bo polet proti Los Angelesu. Po pristanku prevoz do hotela v bližini letališča, nastanitev, osvežitev in v primeru dovolj zgodnjega prihoda, prvo spoznavanje mesta. Nočitev.

2. dan: Los Angeles - Santa Monica - Santa Barbara (okolica)
Polni pričakovanj, da začnemo z raziskovanjem Amerike in ameriškega življenja, se bomo po zajtrku odpravili v Santa Monico, kjer so najlepše plaže z mehkim peskom, na katerih je bila posneta filmska serija Baywatch in kjer sonce sije skoraj vse dni v letu. Številna odbojkarska igrišča, skate parki in sprehajališča vzdolž plaže, privabljajo številne domačine in turiste. Po sprehodu, med katerim se bomo pomešali med domačine, bomo nadaljevali vožnjo po Pacifiški obalni cesti do Malibu, kjer so doma znane Hollywoodske zvezde. Ob prepevanju ''pesmi 27 milj lepote'' in razglabljanju o projektu ''White Shark'' bomo prispeli do znanega letoviškega in zdraviliškega kraja Santa Barbara, katerega slikovito ozadje tvorijo Santa Ynez Mountains. Arhitekturno podobo mesta dajeta španski kolonialni slog in zgodovina, s katero se je moč spoznati na stenski freski v razpravni dvorani Contry Courthouse, ki jo občasno še vedno uporabljajo za sodne postopke. Ob poslušanju zgodbe o sv. Barbari, dekletu, ki je bilo obglavljeno zaradi krščanske vere, bomo prispeli do misijona, ki so ga ustanovili španski frančiškani. Sprehodili se bomo po arkadnih hodnikih, čez staro kuhinjo, cerkev in park, ki je zasajen s palmami do mogočnega figovca. Pred večernim raziskovanjem barvitih ulic, polnih trgovin in lokalov, se bomo napotili še do starega lesenega pomola v pristanišču, ki čez leto pritegne na tisoče ljudi, zaradi samega sebe in parka v neposredni bližini, kjer so ob vikendih na ogled umetnine in obrtniški izdelki, ki jih ustvarjajo domačini. Sprehodili se bomo mimo fontane z delfini po pomolu z delfini, se naužili vetriča, ki piha s Tihega oceana in uživali v raziskovanju trgovinic, polnih turističnih spominkov in lokalov, med njimi sta tudi znana Harbor in Moby Dick, kjer bo možnost večerje. Sledi namestitev v hotelu v okolici in nočitev.

3. dan: Santa Barbara (okolica) - All American Road - Monterey
Ta dan bomo vstali malo bolj zgodaj in se čim prej opravili na pot proti severu, vzdolž najlepših obal na svetu, ob obali Tihega oceana ob vznožju gorovja Santa Lucija Range, po avtocesti št. 1, ki jo nekateri imenujejo All American Road in omogoča dostop do številnih plaž, parkov in zanimivosti ob obali, zaradi česar je tako priljubljena med turisti. Nekaj časa nas bo pot vodila po notranjosti, mimo številnih kmetij, obdanih z belimi lesenimi ogradami, pašniki in vinogradi. Pot nas bo vodila mimo jezera Cachuma, ki za številne prebivalce predstavlja idealen kraj za pobeg pred vrvežem na plaži Santa Barbare, nato pa spet ob obalni cesti, s katere bomo imeli dostop do razglednih točk in zanimivosti ob obali. Daljši postanek bomo naredili v majhni vasici ob morju, kjer se nahaja 165 sobni mavrski grad, kjer se poleg njega na 127 hektarjih razprostirajo še vrtovi, terase, bazeni, živalski vrt in številne pešpoti. V samem gradu si bomo v skoraj kilometrskem sprehodu ogledali španske in italijanske starine, se povzpeli po skoraj 400 stopnicah in postali v hladni senci čudovitega vrta. Popoldan pa ponovno uživali v panoramski vožnji ob Pacifiku in se ob najlepši obali sveta peljali mimo Big Sure obale, čez Bixby Creek most, katerega obrobje skal spominja na dinozavra, vse do Montereya, ki slovi kot izvrstno izhodišče za opazovanje kitov. V tem kraju je J. Steinbeck dobil navdih za roman o življenju v tem kraju v času razcveta industrije za konzerviranje sardin. Danes je kraj zanimiv zaradi pristanišča s tjulnji, morskimi vidrami in pelikani in zaradi pomola, kjer lahko še danes začutimo zgodbo iz davnih časov. Po krajšem ogledu bo možnost večerje, nato pa sledita namestitev in nočitev.

4. dan: Monterey - San Francisco
Pot bomo nadaljevali proti mestu pisateljev, fotografov, umetnikov, ostarelih hipijev in gejev. Ob prihodu po prvi postanek na najvišjem vrhu v okolici San Francisca, Twin Peaksu, od koder je najboljši pogled nad celotno mesto in po katerem je dobila ime najbolj kultna serija vseh časov. Od tod se bomo preko Golden Gate Parka odpravili na obalo Tihega oceana, kjer bomo začeli s prvimi panoramskimi ogledi mesta in okolice. Pot nas bo vodila čez Lincoln Park, Presidio, mimo svetovno znanega Walt Disney muzeja, postali bomo pred palačo likovne umetnosti, ki služi kot fotografska kulisa številnim porokam in filmskim oddajam, vse do pomola 39, ki je zanimiv zaradi morskih levov, ki imajo tu svoje domovanje. Krajši postanek za obisk številnih trgovinic s spominki, za kakšen obrok hrane in mogoče celo za počitek. Nato se bomo sprehodili ob obali do pomola 45, kjer sta spomeniško zaščiteni in za turistične namene zasidrani ladja O'Brien in podmornica Pampanito in kjer se v bližini nahajata Pomorski muzej in Muzej voščenih lutk ter številni lokali z morsko hrano. Po želji večerja v Chinatownu, nato pa namestitev in nočitev.

5. dan: San Francisco
Po zajtrku se bomo odpravili na Fisherman's Warf, od koder se bomo z ladjo odpravili do otoka Alcatraz, kjer si bomo ogledali nekoč vojaško bazo in kasnejši zapor, v katerem so ''prebivali'' Al Capone, Birdman in drugi ''gangsterji'', ki so pripomogli k legendi tega svetovnega zapora. Danes je odprt le za turistične namene in daje dom tisočim pticam, ki tukaj gnezdijo. Sami in s pomočjo nasvetov rangerjev bomo otok raziskali, naredili nekaj fotografij pred Al Caponejevo celico, nato pa se vrnili na obalo. Sprehodili se bomo po Market Streetu, ki je ena od največjih ulic v mestu in je zaradi številnih modnih in ogromnih blagovnih hiš, ki se tu nahajajo, odlično mesto za nakupe. Na Union Square nas bo s svojimi šestimi nadstropji mikala najbolj znana ameriška blagovna hiša ''Macy's'', kjer se lahko preživi večji del dneva. Mahnili ga bomo na enega izmed 44 hribovitih delov San Francisca, na Russian Hill, kjer se nahaja najbolj znana ulica te metropole, Lombard Street. Gre za najbolj zavito ulico na svetu, ki se strmo vije navzdol in je obdana s cvetjem, zaradi česar predstavlja pravi mali raj v tem delu mesta. Iz vrha te ulice bomo doživeli še en veličasten pogled na center San Francisca, za katerim se nahaja Tihi ocean. Po strmih ulicah se bomo s cable car zapeljali po mestnih hribih navzgor in navzdol, postali pred City Hall, videli znamenite stavbe kot so Transamerica Pyramid, Bank of America in Bank of California, Interstate Center s sky bridge… in na koncu še Civic Center, kjer si dušo napolnijo vsi ljubitelji literarne umetnosti in opere. Nekaj prostega časa za samostojno potepanje in večerjo, nato pa nočitev.

6. dan: San Francisco - Sousalito - Napa Valley - Sacramento
Po zajtrku se bomo z vožnjo čez ''zlata vrata'' - Golden gate bride poslovili od mesta, ki je tako lahkotno in dobrosrčno, da nočno zavijanje gasilskih siren kaj kmalu pozabiš in jemlješ to kot ''nacionalni šport'' tega mesta. Vožnja mimo vasice Sousalito do s soncem obsijane Kalifornije, njenih vinorodnih območij Sonoma in Napa Valley, kjer na račun mediteranske klime in geologije uspevajo najboljša vina na svetu, bo hitro minila. Urejeni vinogradi na slikovitih gričih bodo žareli v barvah našega letnega časa. Tu se nas bo dotaknil profesionalni sprejem, vodenje in degustacija v eni izmed vinarn, kjer nastajajo vrhunska peneča vina. In ker k vinu ''paše'' sir, bomo za ta namen naredili postanek še v sirarni, kjer bomo poizkusili različne vrste sira in si priskrbeli malico za ta dan. Po Golden Country bomo pot nadaljevali do Sacramenta, katerega zgodovino so pisali prvotni Indijanci, kasneje pa je mestu zgodovinski pečat pustil španski raziskovalec Gabrijel Moraka, ki je ob osupljivi lepoti tega kraja zavpil: ''To je kot sveti zakrament'', iz česar izhaja ime tega mesta. Ustavili se bomo pred impresivnim State Capitol building, kjer ima urad guverner zvezne države. Neoklasična zasnova, estetska oblika in kombinacija temne kupole z belim pročeljem, se čudovito zlivata z zeleno okolico. Kljub temu, da je Sacramento glavno mesto te zvezne države, nima večjih sodobnih znamenitosti, zato se bomo odpravili v zgodovinski park Old Sacramento, ki leži ob isto imenski reki. Ob reki bomo videli zasidran stari parnik, ki danes služi kot restavracija, železniško postajo z odsluženimi lokomotivami na drva, staro šolo, gledališče Eagle, tlakovano cestišče in konjsko vprego, kar nas bodo navdajalo z občutkom, da bodo vsak čas med nas pridirjali kavboji in začeli s pištolami streljati v zrak. Zatekli se bomo v naročje trgovin, ki ponujajo številne izvirne spominke na to temo, na koncu pa bomo večer preživeli v eni izmed restavracij v tem delu mesta. Nastanitev v hotelu in nočitev.

7. dan: Sacramento - Sequoia NP - Bakersfield
Po zajtrku se bomo odpravili proti jugu Kalifornije, po pokrajini iz katere izhaja večina svežega in suhega sadja v ZDA. Ker se bomo ta dan zadrževali v nacionalnem parku, kjer ne bo veliko možnosti za prehrano, si bomo za glavni obrok dneva nakupili suhega sadja in oreščkov na eni izmed farm, katere ambient je prav ameriško načičkan. Zunaj so postavljeni številni odsluženi traktorji in drugi poljedelski stroji, znotraj trgovine pa polne police sadja, medu in drugih dobrot, ki jih prav tako obdajajo odslužena kolesa, samokolnica, odslužene fotografije, ure in drugo, kar običajno najdemo v starinarnici. Ker je pred leti tu kupoval tudi B. Clinton, si bomo tudi mi nahrbtnike obtežili s temi dobrotami. Še malo in počasi se bomo začeli vzpenjati v osrčje nacionalnega parka Sequoia, kjer si bomo ogledali film o parku, se sprehodili do najvišje in najslavnejše sekvoje na svetu, ki jo imenujejo General Sherman in do druge največje, ki ji pravijo tudi božično drevo, imenujejo pa jo General Grant. Če bomo imeli srečo, bomo srečali kakšnega Jogija – črnega medveda in še kakšno drugo žival, ki nas bo presenetila, slišali pa bomo tudi zgodbo, zakaj se požiga podrastje okoli sekvoj. Navdušeni nad mogočnimi drevesi se bomo odpravili v dolino, do Bakersfielda, kjer nas bodo že pričakovali v hotelu. Nočitev.

8. dan: Bakersfield - Death Valley - Las Vegas
Ta dan nas čaka dolga pot, zato bomo pohiteli z zajtrkom in se čim prej odpravili na pot, ki nas bo vodila skozi Mojave desert, kjer bomo videli Joshua tree, drevesa, ki rastejo v puščavi in hribe, posejane z vetrnicami in tako prispeli do opuščenega mesta, ki mu pravijo ''mesto duhov'', V mestu, ki ga na severu zapira gorovje temno rdeče in vijolične barve najrazličnejših odtenkov je postavljenih okoli trideset replik lesenih stavb, ki jih danes uporabljajo za trgovine s spominki, gostinske lokale, nekoč pa so tu bili saloni, v katerih so se zadrževali domačini po napornem delu v rudniku, malo višje na hribu pa so razstavljena številna rudarska orodja in vozički, kar daje občutek, da so se ljudje iz tega kraja izgubili šele pred kratkim. Občutek, da smo še bolj odrezani od civilizacije, se bo stopnjeval z nadaljevanjem vožnje proti barviti kamniti divjini, ko bo pred nami le dolga ravna črta. Vozili se bomo po Dolini smrti in se ustavili šele 86 m pod morsko gladino in na najnižji točki te doline ter poljih soli. Sprehodili se bomo po kotanji, ki jo imenujejo Badwater, nato pa vožnjo nadaljevali po panoramski cesti Artist drive do fascinantne razgledne točke Zabraskie point, kjer bomo občudovali zanimivo pokrajino, ki je prepredena z mehkimi kamninami in glino, saj sta lava in topla voda ustvarili pisane plasti in kontraste. Očarani od nepopisne lepote in spokojnosti se bomo odpravili proti mestu blišča, prestolnici iger, greha, zabave in ''instant'' porok. Prihod v Las Vegas v poznih večernih urah, nastanitev v enem izmed hotelov na Stripu, nato pa prvo raziskovanje skrivnosti mesta luči in blišča. Nočitev.

9. dan: Las Vegas - Lake Mead - Las Vegas
Po ne preveč zgodnjem zajtrku se bomo odpravili do največje atrakcije v bližini, jezu Hoover Dam, ki je bil nekoč znan kot Bulder Dam in jezera Lake Mead, ki je nastalo po zajezitvi reke Colorado. Prestopili bomo mejo med Arizono in Nevado, si ogledali generatorje na eni in na drugi strani, poslušali zgodbo o prvi in zadnji smrtni žrtvi na tem jezeru, obiskali notranjost elektrarne in se sprehodili po jezu. Nekaj čez opoldan se bomo vrnili v mesto zabave, ki ga bomo doživeli po svoje, v nakupovalnih centrih ali zabaviščih, kjer se bomo preizkusili v igrah na srečo. Zvečer se bomo sprehodili po Stripu, si ogledali katero izmed predstav, ki se odvijajo ob hotelih ali na ulicah, se peljali z gondolo po ''Benetkah'', postali ob ''Eifflovem stolpu'' in podobnih zgradbah, ki so postavljene na tej ulici, se prestrašili ob bruhajočem vulkanu pri hotelu Mirage, občudovali ples vodometov pri hotelu Bellagio in se na koncu s črno limuzino odpeljali v stari center mesta, t. i. Fremont Street. Povratek v hotel in nočitev.

10. dan: Las Vegas - Zion NP - Bryce Canyon
To jutro se bomo čim prej odpravili iz mesta betona in blišča, saj bo pred nami nov dan, ki ga bomo preživeli v dveh nacionalnih parkih. Na poti se bomo ustavili pri domačinih, pri nekakšni trdnjavi kavbojev, kjer bomo poizkusili bivoljo kožo. Nato bomo obiskali Nacionalni park Zion, kjer se bomo navduševali nad naravnimi lepotami matere Zemlje in urejenostjo tega parka. Popeljali se bomo po dolini, ki jo obdajajo pečine peščenjaka in klifi, v barvnem razponu od smetanasto-roza do rdeče barve, ki se vzpenjajo nad bujno zeleno sotesko, po kateri se vije reka Virgin, ki se zajeda v šahovničaste skale, ki tvorijo ta enkraten park, nad nami pa bo briljantno modro nebo. V spokojnosti narave bomo morda uzrli divjega petelina, orla, srečali kuščarja, zagotovo pa videli veverice, ki se nam bodo približale in prosile za priboljšek. Popoldan si bomo ogledali Bryce Canyon, ki je bolj podoben naravnemu amfiteatru kot kanjonu. Erozija in preperevanje sta oblikovali izjemne naravne pojave - plavutaste skalne pomole, stolpiče - huduje, okna, oboke in soteske. Rdeče, oranžne in bele kamnine nas bodo spominjale na ''vojsko'' ljudi v daljavi, mi pa bomo le nemo strmeli v fantastičen svet večbarvnih skalnatih stolpičev pred seboj in se ne bomo mogli načuditi lepoti, ki jo tu ponuja narava. Če nam bo sreča naklonjena, bomo srečali mulastega jelena, losa ali orla. Presenečeni bomo tudi nad izredno čistim zrakom, ki omogoča, da lahko vidimo 140 km daleč v Arizono, v posebno jasnih dneh pa celo do 320 km, tukaj pa lahko doživimo tudi najbolj temno nočno nebo v Severni Ameriki in s prostim očesom vidimo do 7.500 zvezd. Po doživetju tega edinstvenega parka se bomo nastanili v neposredni bližini kanjona, v zanimivem hotelu in po želji večerjali v tipični ameriški cowboy restavraciji, kjer bomo poizkusili pravi ameriški steak in druge dobrote iz ameriške kuhinje. V bližnji trgovini bomo naleteli na impresiven izbor indijanske umetnosti in izdelkov, od nakita, keramike pa do fosilnih kamnin in mineralov ter okamenelega lesa. Nočitev.

11. dan: Bryce Canyon - Glen Canyon - Antelope Canyon - Page
Po zajtrku nas bo pot vodila mimo številnih pašnikov z govedom, čez manjše kraje na podeželju. Krajši postanek bomo naredili v ''Malem Hollywoodu'', kjer je bilo posnetih več kot 100 western filmov, v katerih so igrali znani igralci, tudi John Wayne. Obiskali bomo ''native American'' trgovino, ki ponuja izdelke ''made in USA'', kot so ameriški nakit, lončarski izdelki, klobuki, čevlji in oblačila. Naslednji krajši postanek bo ob umetnem jezu Powell, kjer bomo slišali še eno zgodbo o drzni avanturi J. W. Powella in o tem, kako so to oranžno pokrajino zaobljenih skal in starih indijanskih bivališč, zaradi jezu, preplavili z zajezitvijo reke Colorado. Po otožni zgodbi se bomo odpravili do Antelope Canyon, ki v Navajo jeziku pomeni ''kraj, kjer teče voda preko skal''. Obiskali bomo fantastičen kanjon, kjer se svetloba v različnih odtenkih preliva tekom celega dne. Kraj je raj za profesionalne fotografe, pa tudi za nas, saj bomo med ozkimi prehodi iskali barvne snopiče, ki si bodo utirali pot do tal, po katerih bomo hodili. Po izhodu iz kanjona se bomo sprehodili med kaktusi in drugim zanimivim rastjem. Po ogledu tega naravnega čudesa se bomo odpravili še do okljuka reke Colorado - Horseshoe, ki spominja na konjsko kopito in kjer bomo iz višine zrli na korito reke Colorado in obnemeli ob čudoviti panorami tega naravnega pojava. Vsekakor ne smemo pozabiti našega fotoaparata, saj bomo ponovno napravili nekaj čudovitih posnetkov, za kar bomo potrebovali širokokotni objektiv. Pozno popoldan nekaj več prostega časa za raziskovanje mesteca Page in opazovanje domačinov, pripadnikov plemena Navajo. Nočitev.

12. dan: Page - Monument Valley - Grand Canyon
Po zajtrku se bomo odpravili na izlet v Monument Valley, kjer so snemali nam vsem znane Westerne, v dolino, ki predstavlja najbolj fotografirano točko na Zemlji. Dolina se ponaša z mojstrovinami iz peščenjaka, visokimi tja do tisoč metrov. Gre za preprosto, a očarljivo pokrajino. V popoldanskih urah pa se bomo čez rezervat Navajo indijancev odpravili proti Grand Canyonu. Pot nas bo vodila po pusti pokrajini, mimo indijanskih prebivališč in številnih indijanskih stojnic, kjer nam bodo na voljo njihovi ročno izdelani predmeti, ki so tu veliko cenejši kot v turističnih trgovinah. Pozno popoldan bomo prispeli do ''velike luknje v zemlji'', kakor Američani suhoparno opisujejo Veliki Kanjon, čeprav marsikaterega ne Američana ob pogledu na njegovo veličino, ne pusti ravnodušnega. Ustavili se bomo na razglednem stolpu, od koder bomo občudovali veličino te naravne stvaritve. Več hektarjev velika površina, ki jo v sredi razjeda reka Colorado, nas bo navdajala z občutkom neminljivosti in naše nepomembnosti. Ob koncu dneva si bomo njegovo veličino ogledali še na filmskem platnu, v posebni IMAX tehniki, kar bo še eno nepozabno doživetje, saj bomo imeli občutek, da nas nevidno steklo nosi med skalami v kanjonu, ki se jih bomo lahko vsak čas dotaknili. Po ogledu filma sledi namestitev v hotelu, večerja po želji v bližnji restavraciji, nato pa nočitev.

13. dan: Grand Canyon - Route 66 - Sedona - Phoenix
Po zajtrku bomo postali še na nekaterih razglednih točkah v Grand Canyonu, ob poti opazovali jelenjad in druge živali na katere bomo naleteli, če bomo imeli srečo. Več živali iz tega območja si bomo po ogledu Velikega kanjona ogledali v živalskem parku. Videli bomo bizone, volkove, velike črne medvede, tigraste mačke... Navdušeni nad živalskim svetom tega območja bomo nadaljevali proti jugu in nekaj časa vozili celo po legendarni trasi Route 66, po kateri so se nekoč valili konvoji naseljencev proti obljubljeni deželi in je predstavljala najbolj obljudeno ameriško pot do rešitve. V manjšem kraju, kjer se bomo ustavili, bomo imeli občutek, da se je čas tu popolnoma ustavil, saj se zgradbe, napisi in življenje tukaj niso nič spremenili. Prav tako se ni spremenila restavracija, v kateri bomo naredili postanek za manjši obrok tega dne. Privoščili si bomo sladoled ''Twister'' - lokalno specialiteto in morda še katero izmed glavnih jedi, glasba in ambient pa nas bosta navdajala z občutkom, da smo se vrnili v čas Elvisa Presleya, ki nas bo skupaj z roza kabrioletom pričakal pred restavracijo. Malo se bomo še sprehodili po zanimivi ulici, nato pa bomo mimo kraja Flagstaff zavili proti jugu Arizone, skozi deželo ''rdečega kamna'', mimo Sedone, do gradu Montezuma, enega izmed številnih ohranjenih starodavnih bivališč na področju Severne Arizone, ki so vklesana 70 m nad tlemi. Po ogledu te naravne znamenitosti se bomo odpravili v prestolnico zvezne države Arizona, ki slovi po puščavski klimi in zaradi tega privlači ameriške upokojence, da tu preživijo zimo. Nastanitev, po želji večerja v bližnji restavraciji in nočitev.

14. dan: Phoenix - Yuma - obrobje meje z Mehiko - San Diego
Po zajtrku se bomo odpravili še na hiter ogled Phoenixa, nato pa se bomo ob mehiški meji preko Yume, s krajšim postankom za kosilo, nekaj ur vozili do mesta ob Tihem oceanu, do San Diega, ki spada med najbogatejša in najsrečnejša ameriška mesta. Naš prvi postanek v tem čudovitem mestu bo v žurerski četrti Geslamp Quarter, kjer so ohranjene številne viktorijanske zgradbe in kjer so bili v času Wayatt Earpa saloni, dvorane za igre na srečo in bordeli. Nekateri ta predel imenujejo kar New Town. Na drugem koncu mesta nahaja še starejši del mesta, ki predstavlja tudi rojstni kraj Kalifornije, Old Town, ki so ga spremenili v zgodovinski park. Ob koncu dneva bomo obiskali še ta del mesta in občudovali številne haciende iz časa mehiške zgodovine, pa stavbe iz časa, ko je sedanji San Diego prešel pod Ameriško oblast in so danes preoblikovane v muzeje, lokale in trgovine z najrazličnejšimi spominki, med katerimi najdemo tudi skakajoče fižolčke ''jumping beans''. Nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje ali večerni obrok, nato pa namestitev v hotelu in nočitev.

15. dan: San Diego
Tudi ta dan ne bomo počivali, zato se bomo že v zgodnjih jutranjih urah odpravil na prestižen otok Coronado, kjer se nahajata znameniti Hotel del Coronado iz leta 1888 in plaža, ki sta dolgo veljala kot ena izmed najboljših svetovnih letovišč. Arhitekturno zanimivo zasnovan hotel z ošiljeno rdečo streho in belim pročeljem izgleda še danes kot hišica iz pravljice, v kateri bi si vsak želel preživeti kakšen dan v svojem življenju. Hotel je bil večkrat uporabljen tudi kot kulisa v filmih. Težko se bomo posloviti od tako romantičnega kraja, vendar nas bo že čakal predel z rekreacijskim parkom in plažami, na katerih domačini na različne načine poskrbijo za svoje telo. Po krajšem sprehodu bomo željne zabave v Sea Worldu pustili kar tu, saj bodo dan preživeli v spoznavanju najbolj znanega ameriškega zabaviščnega in vodnega parka, kjer številne obiskovalce navdušujejo dresirane živali, kot so delfini, orke in druge, navdušujejo s predstavami, in kjer se je mogoče naužiti vragolij na roller coasterju, hitri reki, prostem padu in še v marsičem bolj adrenalinskem. Ostali se bomo odpravili v mestni kulturni park Balboa, kjer bomo občudovali zlitje čudovite arhitekture in narave, kjer se nahajajo številni muzeji, planetarium, gledališče, vrtovi, trgovine in restavracije ter svetovno znan živalski vrt. Dan bo hitro minil, zvečer pa se bomo vsi skupaj zbrali v Seaport Village, kjer se bomo prepustili gurmanskim užitkom ob svežih ribah, školjkah in kakovostnih zrezkih ter pivu. Nočitev.

16. dan: San Diego - Los Angeles
Po zajtrku se bomo poslovili od San Diega in se po obalni cesti odpravili v ''mesto angelov'', kakor imenujejo Los Angeles, ki je najbolj znan po zaslugi Hollywooda. Prav zaradi tega bo naš prvi postanek v središču ameriške filmske industrije, na Hollywood boulevard. Sprehodili se bomo po pločniku slavnih – Hollywood Walk of Fame, ki se razteza preko 15 križišč in ga sestavlja skoraj 2500 petokrakih zvezd, ki so vdelane v tlakovce pločnikov, v dolžini več kot dva kilometra, postali pred domom oskarjev – Kodak theatre in se zapeljali po Sunset Strip na Beverly Hills, do Rode Drive, kjer se nahajajo trgovine za slavne in držali fotoaparate v pripravljenosti, če bomo slučajno uzrli katerega izmed zvezdnikov. Zvečer se bomo sprehodili po barvitem mehiškem trgu, El Pueblu, v najstarejšem predelu mesta, kjer si bomo privoščili večerjo in morda na stojnici kupili kakšen mehiški izdelek ali spominček. Nekaj prostega časa, nato pa nastanitev v hotelu, večerja in nočitev oz. po želji individualen odhod domov (odbitek pri končni ceni 35 EUR).

17. dan: Los Angeles (po želji fakultativni izlet v Palm Springs)
V dopoldanskih urah se bomo odpravili do 100 Universal City Plaza Drive, kjer se nahajajo Universal Studios – največji svetovni filmski in televizijski studii s tematskimi parki iz najljubših filmov groze in zabave. Tu bomo izvedeli skrivnosti industrije filmov in kako s posebnimi učinki ustvarjajo filme. Navdušili se bomo nad 3D pustolovščinami, Jurassic Parkom, potresom 8,3 stopnje in doživeli bližnje srečanje s King Kongom. Po dnevu užitkov in smeha bomo obiskali še Universal City Walk, kjer si bomo nakupili filmske spominke ali večerjali v Hard Rock Caffeju. Ostali pa, ki jih svet filma ne zanima, pa bodo izbirali med številnimi zanimivostmi, kot so World Famous Hollywood Wax Museum, Guiness World Records Museum, Knott's Berry Farm, Aquarium of the Pacific, Disneyland, degustirali raznovrstno hrano zamenitega Farmer's Marketa ali se lotili nakupov v unikatnih trgovinah z oblačili iz filmov in TV serij ali le v outletih oz. na Fashion Districtu. Pozno popoldan oz. zvečer pa odhod na letališče, od koder se bomo odpravili proti domu.

18. dan: Los Angeles - Evropa
Obroki na medcelinskem letu, po pristanku pa organiziran prevoz domov oz. slovo od sopotnikov na letališču.

Možnost podaljšanja potovanja s počitnicami na Havajih, poljubno število dni:

17. dan: Los Angeles - otok Oahu
Prevoz na letališče in polet na otok Oahu, do kraja Honolulu. Po pristanku prevoz do izbranega hotela na plaži Vaikiki. Nastanitev in začetek krajših počitnic.

18. dan poljubnega dne: Waikiki Beach
Prosto preživljanje počitnic, po želji organizirani izleti in aktivnosti v organizaciji lokalnega predstavnika. Zagotovo bo zanimiv obisk Mirnega zaliva in znamenitega vojaškega oporišča Pearl Harbour (Biserni zaliv), prizorišča enega ključnih dogodkov v drugi svetovni vojni, prav tako pa tudi rojstnega kraja sedanjega ameriškega predsednika, Baracka Obame. Honolulu je zanimiv zaradi znamenitosti: Kawaiahao Church, Mission House, Bishop Museum, Aloha Tower, King Kamehameha, Hawaii Theatre in nočnega življenja ter žive glasbe.

Zadnji dan: otok Oahu - Evropa
Organiziran prevoz na letališče in polet proti Evropi. Obroki na medcelinskem letu, po pristanku organiziran prevoz v Ljubljano.

Opomba: podaljšanje počitnic je lahko poljubno dolgo, cena se izračuna na dan rezervacije. V primeru, da se za počitnice odloči večina potnikov, bo skupino spremljal slovenski vodnik, v nasprotnem primeru bo potovanje potekalo individualno.
Cena v EUR na osebo
 
Minimalno število oseb 20 oseb 16 oseb 10 oseb    
april, junij, oktober
2490 2680 2740
 
julij, avgust 2870 2960 2860

Doplačila po želji:
 • enoposteljna soba 650 EUR,
 • vstopnine: Alkatraz 26 USD, degustacija vin 25 USD, Hoover Dam – ogled elektrarne 12 USD, prelet Grand Canyona s helikopterjem (cena odvisna od števila potnikov, vrste letala ipd., cca 185 USD), Sea World 69,99 USD, živalski vrt v parku Balboa 42 USD, Universal Studios 75 USD, muzeji, predstave po lastnem izboru,
 • večerje in drugi obroki hrane (cena odvisna od menija),
 • riziko odpovedi 3,25 % od vrednosti aranžmaja,
 • zdravstveno zavarovanje CORIS: cena odvisna od števila potnikov in višine kritja.
Obvezna doplačila:
 • ESTA dovoljenje: 15 USD.
Popusti na tretjem in četrtem ležišču:
 • otroci in odrasli 660 EUR popusta (sobe so na RQ).
 • letalski prevoz in letališke pristojbine (vkalkulirane 358 EUR),
 • prevoze po programu, gorivo, pristojbine in parkirnine,
 • 16x nočitev v dvoposteljnih sobah, 13x zajtrk,
 • zunanje oglede po programu,
 • vstopnine za nacionalne parke (Sequoia NP, Zion NP, Death Valley, Bryce Canyon, Antelope Canyon, Monument Valley, Grand Canyon),
 • druge vstopnine: misijon v St. Barbari, Mavrski grad, mesto duhov, grad Montezuma,
 • degustacija sira in bivolje kože,
 • dvourni izlet Beverly Hillsa v organizaciji in pod vodstvom lokalne agencije,
 • drugo: vožnja s cable car, sladko presenečenje Twister, vožnja z limuzino v Las Vegasu, ogled filma v IMAX tehniki,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • Višina vstopnin navedenih pod doplačila je bila preverjena na dan sestave programa in je informativnega značaja.
 • Pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja (cena je preračunana na dan 15.02.15; 1,1381 USD = 1 EUR.
 • Prenočujemo v motelih in manjših hotelih. Običajno sta v sobi dve veliki postelji, primerni za 4 osebe. Velikokrat so na voljo sušilec za lase, bazen in brezplačen internet.
 • Stremimo k temu, da rezerviramo hotele, ki ponujajo zajtrke, ki so ameriško skromni (sok, kava, čaj, kolači, toast, maslo in marmelada, sadje), vendar dovolj nasitni za tiste, ki doma običajno ne zajtrkujejo. Poskrbimo za postanke na poti in na krajih, kjer se je mogoče oskrbeti s hrano in pijačo, v zvezi s tem upoštevamo želje skupine.
 • Kosila in večerje na poti ne organiziramo, ker bi izgubili preveč dragocenega časa in da nismo vezani na ure. Na poti je vedno dovolj postankov na mestih, kjer je mogoče nekaj na hitro prigrizniti. Naša nastanitev je običajno v bližini restavracij, tudi s hitro prehrano tako, da je tudi na takšen način poskrbljeno za večerjo.
 • Alkohol: pitje alkoholnih pijač na javnih prostorih in v avtomobilu je prepovedano za vse, tudi za sopotnike. Seveda vam tega nihče ne bo branil v lokalih.
 • Prevožena razdalja: dnevno prevozimo velike razdalje, vendar vožnja ni naporna, saj se izgubi med celodnevnimi ogledi. Promet poteka tekoče in zelo mirno, prometne nesreče so redke.
 • Časovna razlika (jet lag): običajno ob prihodu na destinacijo ne povzroča težav, saj smo vsi v pričakovanju spoznavanja nove dežele. Časovna razlika je 8 oz. 9 ur.
 • Minimalno število potnikov: 10.