Od
  
Do
  
eur   eur
ZDA - Zahod ZDA & Hawaii - 2090 EUR
Država:
ZDA
Kraj:
Kalifornija
Storitev:
13 dni po programu
Šifra:
AŽ 13
Čas potovanja:

26.10.
- 07.11.
1. dan: Slovenija - San Francisco
Po želji organiziran prevoz na eno izmed sosednjih letališč, od koder bomo poleteli proti Los Angelesu. Po pristanku prevoz do hotela v bližini letališča, nastanitev, osvežitev in v primeru dovolj zgodnjega prihoda, prvo spoznavanje mesta. Nočitev.

2. dan: San Francisco
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled mesta pisateljev, fotografov, umetnikov, ostarelih hipijev in gejev. Odpravili se bomo na najvišji vrh v okolici San Francisca, Twin Peaks, od koder je najboljši pogled nad celotno mesto in po katerem je dobila ime najbolj kultna serija vseh časov. Zapeljali se bomo tudi čez znameniti Golden Gate Bride in se preko Golden Gate Parka odpravili na obalo Tihega oceana, kjer bomo začeli s prvimi panoramskimi ogledi mesta in okolice. Pot nas bo vodila čez Lincoln Park, Presidio, mimo svetovno znanega Walt Disney muzeja, postali bomo pred palačo likovne umetnosti, ki služi kot fotografska kulisa številnim porokam in filmskim oddajam, vse do pomola 39, ki je zanimiv zaradi morskih levov, ki imajo tu svoje domovanje. Krajši postanek za obisk številnih trgovinic s spominki, za kakšen obrok hrane in mogoče celo za počitek. Nato se bomo ob obali sprehodili do pomola 45, kjer sta spomeniško zaščiteni in za turistične namene zasidrani ladja O'Brien in podmornica Pampanito in kjer se v bližini nahajata Pomorski muzej in Muzej voščenih lutk ter številni lokali z morsko hrano. Po želji večerja v Chinatownu, povratek v hotel in nočitev.

3. dan: San Francisco
Po zajtrku se bomo odpravili na Fisherman's Warf, od koder se bomo z ladjo odpravili do otoka Alcatraz, kjer si bomo ogledali nekoč vojaško bazo in kasnejši zapor, v katerem so ''prebivali'' Al Capone, Birdman in drugi gangsterji, ki so pripomogli k legendi tega svetovnega zapora. Danes je odprt le za turistične namene in daje dom tisočim pticam, ki tukaj gnezdijo. Sami in s pomočjo nasvetov rangerjev bomo otok raziskali, naredili nekaj fotografij pred Al Caponejevo celico, nato pa se vrnili na obalo. Sprehodili se bomo po Market Streetu, ki je ena od največjih ulic v mestu in je zaradi številnih modnih in ogromnih blagovnih hiš, ki se tu nahajajo, odlično mesto za nakupe. Na Union Square nas bo s svojimi šestimi nadstropji mikala najbolj znana ameriška blagovna hiša ''Macy's'', kjer se lahko preživi večji del dneva. Mahnili ga bomo na enega izmed 44 hribovitih delov San Francisca, Russian Hill, kjer se nahaja najbolj znana ulica te metropole, Lombard Street. Gre za najbolj zavito ulico na svetu, ki se strmo vije navzdol in je obdana s cvetjem, zaradi česar predstavlja pravi mali raj v tem delu mesta. Iz vrha te ulice bomo doživeli še en veličasten pogled na center San Francisca, za katerim se nahaja Tihi ocean. Po strmih ulicah se bomo s cable car zapeljali po mestnih hribih navzgor in navzdol, postali pred City Hall, videli znamenite stavbe kot so Transamerica Pyramid, Bank of America in Bank of California, Interstate Center s Sky bridge, … in na koncu še Civic Center, kjer si dušo polnijo vsi ljubitelji literarne umetnosti in opere. Nekaj prostega časa za samostojno potepanje in večerjo, nato pa nočitev.

4. dan: San Francisco - Sequoia NP - Bakersfield
Po zajtrku se bomo odpravili proti jugu Kalifornije, po pokrajini, iz katere izhaja večina svežega in suhega sadja v ZDA. Ker se bomo ta dan zadrževali v nacionalnem parku, kjer ne bo veliko možnosti za prehrano, si bomo za glavni obrok dneva nakupili suhega sadja in oreščkov na eni izmed farm, katere ambient je prav ameriško »načičkan«. Zunaj so postavljeni številni odsluženi traktorji in drugi poljedelski stroji, znotraj trgovine pa polne police sadja, medu in drugih dobrot, ki jih prav tako obdajajo odslužena kolesa, samokolnica, odslužene fotografije, ure in drugo, kar običajno najdemo v starinarnici. Ker je pred leti tu kupoval tudi Bill Clinton, si bomo tudi mi nahrbtnike obtežili s temi dobrotami. Še malo in počasi se bomo začeli vzpenjati v osrčje nacionalnega parka Sequoia, kjer si bomo ogledali film o parku, se sprehodili do najvišje in najslavnejše sekvoje na svetu, ki jo imenujejo General Sherman in do druge največje, ki ji pravijo tudi božično drevo, imenujejo pa jo General Grant. Če bomo imeli srečo, bomo srečali kakšnega Jogija, črnega medveda, in še kakšno drugo žival, ki nas bo presenetila, slišali pa bomo tudi zgodbo, zakaj se požiga podrastje okoli sekvoj. Navdušeni nad mogočnimi drevesi se bomo odpravili v dolino, do Bakersfielda, kjer nas bodo že pričakovali v hotelu. Nočitev.

5. dan: Bakersfield - Death Valley - Las Vegas
Ta dan nas čaka dolga pot, zato bomo pohiteli z zajtrkom in se čim prej odpravili na pot, ki nas bo vodila skozi Mojave desert, kjer bomo videli Joshua tree, drevesa, ki rastejo v puščavi in hribe, posejane z vetrnicami in tako prispeli do opuščenega mesta, ki mu pravijo ''mesto duhov''. V mestu, ki ga na severu zapira gorovje temno rdeče in vijolične barve najrazličnejših odtenkov, je postavljenih okoli trideset replik lesenih stavb, ki jih danes uporabljajo za trgovine s spominki, gostinske lokale, nekoč pa so tu bili saloni, v katerih so se zadrževali domačini po napornem delu v rudniku, malo višje na hribu pa so razstavljena številna rudarska orodja in vozički, kar daje občutek, da so se ljudje iz tega kraja izgubili šele pred kratkim. Občutek, da smo še bolj odrezani od civilizacije, se bo stopnjeval z nadaljevanjem vožnje proti barviti kamniti divjini, ko bo pred nami le dolga ravna črta. Vozili se bomo po Dolini smrti in se ustavili 86 m pod morsko gladino, na najnižji točki te doline ter poljih soli. Sprehodili se bomo po kotanji, ki jo imenujejo Badwater, nato pa vožnjo nadaljevali po panoramski cesti Artist drive, do fascinantne razgledne točke Zabraskie point, kjer bomo občudovali zanimivo pokrajino, ki je prepredena z mehkimi kamninami in glino, saj sta lava in topla voda ustvarili pisane plasti in kontraste. Očarani od nepopisne lepote in spokojnosti se bomo odpravili proti mestu blišča, prestolnici iger, greha, zabave in ''instant'' porok. Prihod v Las Vegas v poznih večernih urah, nastanitev v enem izmed hotelov na Stripu, nato pa prvo raziskovanje skrivnosti mesta luči in blišča. Nočitev.

6. dan: Las Vegas - Lake Mead - Las Vegas
V dopoldanskih urah se bomo odpravili do največje atrakcije v bližini, jezu Hoover Dam, ki je bil nekoč znan kot Bulder Dam in jezera Lake Mead, ki je nastalo po zajezitvi reke Colorado. Prestopili bomo mejo med Arizono in Nevado, si ogledali generatorje na eni in na drugi strani, poslušali zgodbo o prvi in zadnji smrtni žrtvi na tem jezeru, obiskali notranjost elektrarne in se sprehodili po jezu. Nekaj čez opoldan se bomo vrnili v mesto zabave, ki ga bomo doživeli po svoje, v nakupovalnih centrih ali zabaviščih, kjer se bomo preizkusili v igrah na srečo. Zvečer se bomo sprehodili po Stripu, si ogledali katero izmed predstav, ki se odvijajo ob hotelih ali na ulicah, se peljali z gondolo po ''Benetkah'', postali ob ''Eifflovem stolpu'' in podobnih zgradbah, ki so postavljene na tej ulici, se prestrašili ob bruhajočem vulkanu pri hotelu Mirage, občudovali ples vodometov pri hotelu Bellagio in se na koncu s črno limuzino odpeljali v stari center mesta, t. i. Fremont Street. V poznih nočnih urah povratek v hotel in nočitev.

7. dan: Las Vegas - Zion NP - Bryce Canyon
To jutro se bomo čim prej odpravili iz mesta betona in blišča, saj bo pred nami nov dan, ki ga bomo preživeli v dveh nacionalnih parkih. Na poti se bomo ustavili pri domačinih, pri nekakšni trdnjavi kavbojev, kjer bomo poizkusili bivoljo kožo. Nato bomo obiskali Nacionalni park Zion, kjer se bomo navduševali nad naravnimi lepotami matere Zemlje in urejenostjo tega parka. Popeljali se bomo po dolini, ki jo obdajajo pečine peščenjaka in klifi, v barvnem razponu od smetanasto-roza do rdeče barve, ki se vzpenjajo nad bujno zeleno sotesko, po kateri se vije reka Virgin, ki se zajeda v šahovničaste skale, ki tvorijo ta enkraten park, nad nami pa bo briljantno modro nebo. V spokojnosti narave bomo morda uzrli divjega petelina, orla, srečali kuščarja, zagotovo pa videli veverice, ki se nam bodo približale in nas prosile za priboljšek. Popoldan si bomo ogledali Bryce Canyon, ki je bolj podoben naravnemu amfiteatru kot kanjonu. Erozija in preperevanje sta oblikovali izjemne naravne pojave - plavutaste skalne pomole, stolpiče - huduje, okna, oboke in soteske. Rdeče, oranžne in bele kamnine nas bodo spominjale na ''vojsko'' ljudi v daljavi, mi pa bomo le nemo strmeli v fantastičen svet večbarvnih skalnatih stolpičev pred seboj in se ne bomo mogli načuditi lepoti, ki jo tu ponuja narava. Če nam bo sreča naklonjena, bomo srečali mulastega jelena, losa ali orla. Presenečeni bomo tudi nad izredno čistim zrakom, ki omogoča, da lahko vidimo 140 km daleč v Arizono, v posebno jasnih dneh pa celo do 320 km, tukaj pa lahko doživimo tudi najbolj temno nočno nebo v Severni Ameriki in s prostim očesom vidimo do 7.500 zvezd. Po doživetju tega edinstvenega parka se bomo nastanili v neposredni bližini kanjona, v zanimivem hotelu, in po želji večerjali v tipični ameriški cowboy restavraciji, kjer bomo poizkusili pravi ameriški steak in druge dobrote iz ameriške kuhinje. V bližnji trgovini bomo naleteli na impresiven izbor indijanske umetnosti in izdelkov, od nakita, keramike pa do fosilnih kamnin in mineralov ter okamenelega lesa. Nočitev.

8. dan: Bryce Canyon - Glen Canyon - Antelope Canyon - Page - Grand Canyon
Po zajtrku nas bo pot vodila mimo številnih pašnikov z govedom, čez manjše kraje na podeželju. Krajši postanek bomo naredili v ''Malem Hollywoodu'', kjer je bilo posnetih več kot 100 western filmov, v katerih so igrali znani igralci, tudi John Wayne. Obiskali bomo ''native American'' trgovino, ki ponuja izdelke ''made in USA'', kot so ameriški nakit, lončarski izdelki, klobuki, čevlji in oblačila. Naslednji krajši postanek bo ob umetnem jezu Powell, kjer bomo slišali še eno zgodbo o drzni avanturi John Wesley Powella in o tem, kako so to oranžno pokrajino zaobljenih skal in starih indijanskih bivališč, zaradi jezu, preplavili z zajezitvijo reke Colorado. Po otožni zgodbi se bomo odpravili do Antelope Canyon, ki v Navajo jeziku pomeni ''kraj, kjer teče voda preko skal''. Obiskali bomo fantastičen kanjon, kjer se svetloba v različnih odtenkih preliva tekom celega dne. Kraj je raj za profesionalne fotografe, pa tudi za nas, saj bomo med ozkimi prehodi iskali barvne snopiče, ki si bodo utirali pot do tal, po katerih bomo hodili. Po izhodu iz kanjona se bomo sprehodili med kaktusi in drugim zanimivim rastjem. Po postanku za kosilo, v lokalu s hitro prehrano v kraju Page, se bomo čez rezervat Navajo indijancev odpravili proti Grand Canyonu. Pot nas bo vodila po pusti pokrajini, mimo indijanskih prebivališč in številnih indijanskih stojnic, kjer nam bodo na voljo njihovi ročno izdelani predmeti, ki so tu veliko cenejši kot v turističnih trgovinah. Pozno popoldan bomo prispeli do ''velike luknje v zemlji'', kakor Američani suhoparno opisujejo Veliki Kanjon, čeprav marsikaterega ne Američana ob pogledu na njegovo veličino, ne pusti ravnodušnega. Na poti do hotela se bomo ustavili še na razglednem stolpu, od koder bomo občudovali veličino te naravne stvaritve. Več hektarjev velika površina, ki jo v sredi razjeda reka Colorado, nas bo navdajala z občutkom neminljivosti in naše nepomembnosti. Ob koncu dneva si bomo njegovo veličino ogledali še na filmskem platnu, v posebni IMAX tehniki, kar bo še eno nepozabno doživetje, saj bomo imeli občutek, da nas nevidno steklo nosi med skalami v kanjonu, ki se jih bomo lahko vsak čas dotaknili. Po ogledu filma sledi namestitev v hotelu, večerja po želji v bližnji restavraciji, nato pa nočitev.

9. dan: Grand Canyon - Route 66 - Sedona - Phoenix
Po zajtrku bomo postali še na nekaterih razglednih točkah v Grand Canyonu, ob poti opazovali jelenjad in druge živali, na katere bomo naleteli. Več živali iz tega območja si bomo po ogledu Velikega kanjona ogledali v živalskem parku. Videli bomo bizone, volkove, velike črne medvede, tigraste mačke, ... Navdušeni nad živalskim svetom tega območja bomo nadaljevali proti jugu in nekaj časa vozili celo po legendarni trasi Route 66, po kateri so se nekoč valili konvoji naseljencev proti obljubljeni deželi in je predstavljala najbolj obljudeno ameriško pot do rešitve. V manjšem kraju, kjer se bomo ustavili, bomo imeli občutek, da se je čas tu popolnoma ustavil, saj se zgradbe, napisi in življenje tukaj niso nič spremenili. Prav tako se ni spremenila restavracija, v kateri bomo naredili postanek za manjši obrok tega dne. Privoščili si bomo sladoled ''Twister'', lokalno specialiteto, in morda še katero izmed glavnih jedi, glasba in ambient pa nas bosta navdajala z občutkom, da smo se vrnili v čas Elvisa Presleya, ki nas bo skupaj z roza kabrioletom pričakal pred restavracijo. Malo se bomo še sprehodili po zanimivi ulici, nato pa bomo mimo kraja Flagstaff zavili proti jugu Arizone, skozi deželo ''rdečega kamna'', mimo Sedone, do gradu Montezuma, enega izmed številnih ohranjenih starodavnih bivališč na področju Severne Arizone, ki so vklesana 70 m nad tlemi. Po ogledu te naravne znamenitosti se bomo odpravili v prestolnico zvezne države Arizona, ki slovi po puščavski klimi in zaradi tega privlači ameriške upokojence, da tu preživijo zimo. Nastanitev, po želji večerja v bližnji restavraciji in nočitev.

10. dan: Phoenix - Palm Springs
V kolikor bo mogoče, si bomo takoj po zajtrku ogledali prvi baseballski objekt na svetu, nato pa se bomo odpravili do slikovitega in uglednega kalifornijsko-puščavskega letovišča Palm Springs, kjer se tare igralcev golfa in tenisa, med katerimi se večkrat pojavi tudi Tiger Woods. Sprehodili se bomo po Palm Canyon Driveu, obiskali številne trgovine, si privoščili obrok v kateri izmed restavracij, na tleh sledili imenom 300 zvezd na palm-springški različici pločnika slavnih, si privoščili nekaj prostega časa, sončni zahod pa pričakali na gorovju San Jacinto, na več kot 2.500 m, kamor se bomo v povzpeli z rotirajočo se gondolo. Iz puščave se bomo povzpeli v zeleni svet gorovja in pod seboj opazovali Palm Springs, ki tone v temi. Povratek v dolino, nastanitev v hotelu in nočitev.

11. dan: Palm Springs - Los Angeles
Po zajtrku se bomo odpravili v ''mesto angelov'', kakor imenujejo Los Angeles, ki je najbolj znan po zaslugi Hollywooda. Prav zaradi tega bo naš prvi postanek v središču ameriške filmske industrije, na Hollywood boulevard. Sprehodili se bomo po pločniku slavnih – Hollywood Walk of Fame, ki se razteza preko 15 križišč in ga sestavlja skoraj 2500 petokrakih zvezd, ki so vdelane v tlakovce pločnikov, v dolžini več kot dva kilometra, postali pred domom oskarjev – Kodak theatre in se zapeljali po Sunset Strip na Beverly Hills, do Rode Drive, kjer se nahajajo trgovine za slavne in držali fotoaparate v pripravljenosti, če bomo slučajno uzrli katerega izmed zvezdnikov. Zvečer se bomo sprehodili po barvitem mehiškem trgu, El Pueblu, v najstarejšem predelu mesta, kjer si bomo po želji privoščili večerjo in morda na stojnici kupili kakšen mehiški izdelek ali spominček. Nekaj prostega časa, nato pa nastanitev v hotelu in nočitev.

12. dan: Los Angeles
V dopoldanskih urah se bomo odpravili do 100 Universal City Plaza Drive, kjer se nahajajo Universal Studios – največji svetovni filmski in televizijski studii s tematskimi parki iz najljubših filmov groze in zabave. Tu bomo izvedeli skrivnosti industrije filmov in kako s posebnimi učinki ustvarjajo filme. Navdušili se bomo nad 3D pustolovščinami, Jurassic Parkom, potresom 8,3 stopnje in doživeli bližnje srečanje s King Kongom. V kolikor se ne bomo vsi odločili za obisk studiov, bomo drugi po želji obiskali Universal City Walk, kjer si bomo nakupili filmske spominke, World Famous Hollywood Wax Museum, Guiness World Records Museum, Knott's Berry Farm, Aquarium of the Pacific, Disneyland, degustirali raznovrstno hrano zamenitega Farmer's Marketa ali se lotili nakupov v unikatnih trgovinah z oblačili iz filmov in TV serij v outletih oz. na Fashion Districtu. Popoldan transfer na letališče in polet proti Evropi.

13. dan: Los Angeles - Evropa
Nočni let in obroki na medcelinskem letu, po pristanku pa slovo od sopotnikov oz. za doplačilo organiziran transfer v Slovenijo.

Možnost podaljšanja potovanja s počitnicami na Havajih, poljubno število dni:

14. dan – poljubno število dni: Los Angeles - otok Oahu - Evropa - Slovenija
Po nočitvi v Los Angelesu prevoz na letališče in polet na otok Oahu, do kraja Honolulu. Po pristanku prevoz do izbranega hotela na plaži Vaikiki. Nastanitev in začetek krajših počitnic. Po želji po želji organizirani izleti in aktivnosti v organizaciji lokalnega predstavnika. Zagotovo bo zanimiv obisk Mirnega zaliva in znamenitega vojaškega oporišča Pearl Harbour (Biserni zaliv), prizorišča enega ključnih dogodkov v drugi sv. vojni, prav tako pa tudi rojstnega kraja sedanjega ameriškega predsednika, Baracka Obame. Honolulu je zanimiv zaradi znamenitosti: Kawaiahao Church, Mission House, Bishop Museum, Aloha Tower, King Kamehameha, Hawaii Theatre in nočnega življenja ter žive glasbe. Zadnj dan organiziran prevoz na letališče in polet proti Evropi. Obroki na medcelinskem letu, po pristanku po želji za doplačilo organiziran prevoz v Slovenijo.

Opomba: podaljšanje počitnic je lahko poljubno dolgo, cena se izračuna na dan rezervacije. V primeru, da se za počitnice odloči večina potnikov, bo skupino spremljal slovenski vodnik, v nasprotnem primeru bo potovanje potekalo individualno.
Cena v EUR na osebo
  Redna cena Aktualna cena (povprašajte v naši agenciji)
Minimalno število oseb   20 oseb     16-19 oseb     10 oseb   20 oseb 16-19 oseb 10 oseb
27.04., 29.06., 26.10. 2190 2360 2390 2090 2260 2290
27.07. 2490 2790 2720 2390 2690 2620

Doplačila po želji:
 • enoposteljna soba: 480 EUR,
 • vstopnine: Alkatraz 26 USD, Hoover Dam – ogled elektrarne 12 USD, prelet Grand Canyona s helikopterjem (cena odvisna od števila potnikov, vrste letala ipd, cca 185 USD), Universal Studios 75 USD muzeji, predstave po lastnem izboru;
 • večerje in drugi obroki hrane: cena odvisna od menija;
 • riziko odpovedi: 3,2% od vrednosti aranžmaja;
 • zdravstveno zavarovanje CORIS: cena odvisna od števila oseb in višine kritja.
Obvezna doplačila:
 • ESTA dovoljenje: 15 USD.
Popusti na tretjem in četrtem ležišču:
 • otroci in odrasli: 810 EUR.
 • letalski prevoz in letališke pristojbine (vkalkulirane 370 EUR),
 • prevoz po programu, gorivo, pristojbine in parkirnine,
 • 11x nočitev v dvoposteljnih sobah v hotelih 3 in 4*, 8x zajtrk,
 • zunanje oglede po programu,
 • vstopnine za nacionalne parke (Sequoia NP, Zion NP, Death Valley, Bryce Canyon, Antelope Canyon, Grand Canyon),
 • druge vstopnine: mesto duhov,
 • degustacija sira bivolje kože,
 • dve urni izlet Beverly Hills,
 • drugo: vožnja s cable car, sladko presenečenje Twister, vožnja z limuzino v Las Vegasu, ogled filma v IMAX tehniki,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • Višina vstopnin, navedenih pod doplačila, je bila preverjena na dan sestave programa in je informativnega značaja.
 • Pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja (cena je preračunana na dan 22.12.13 1,36 USD = 1 EUR.
 • Prenočujemo v motelih in manjših hotelih. Običajno sta v sobi dve veliki postelji, primerni za 4 osebe. Običajno je na voljo sušilec za lase, bazen in brezplačen internet.
 • Stremimo k temu, da rezerviramo hotele, ki ponujajo zajtrke, ki so ameriško skromni (sok, kava, čaj, kolači, toast, maslo in marmelada, sadje), vendar dovolj nasitni za tiste, ki doma običajno ne zajtrkujejo. Poskrbimo za postanke na poti in na krajih, kjer se je mogoče oskrbeti s hrano in pijačo, v zvezi s tem upoštevamo želje skupine.
 • Kosila in večerje na poti ne organiziramo, ker bi izgubili preveč dragocenega časa in da nismo vezani na ure. Na poti je vedno dovolj postankov na mestih, kjer je mogoče nekaj na hitro prigrizniti. Naša nastanitev je običajno v bližini restavracij, tudi s hitro prehrano tako, da je tudi na takšen način poskrbljeno za večerjo.
 • Alkohol: pitje alkoholnih pijač na javnih prostorih in v avtomobilu je prepovedano za vse, tudi za sopotnike. Seveda vam tega nihče ne bo branil v lokalih.
 • Prevožena razdalja: dnevno prevozimo velike razdalje, vendar vožnja ni naporna, saj se izgubi med celodnevnimi ogledi. Promet poteka tekoče in zelo mirno, prometne nesreče so redke.
 • Časovna razlika (jet lag): običajno ob prihodu na destinacijo ne povzroča težav, saj smo vsi v pričakovanju spoznavanja nove dežele. Časovna razlika je 8. oz. 9 ur.
 • Mminimalno število potnikov: 8.
 • Nudimo možnost enoletnega kreditiranja brez obresti, torej plačate le glavnico.
 • V primeru odpovedi potovanja zaradi nezadostnega števila prijavljenih Vam vrnemo obrestovan vplačan znesek v primeru prijave 4 mesece pred odhodom!
Prijave:
Ob prijavi izpolnite prijavnico in plačate varščino 30% cene aranžmaja, preostali del pa najpozneje 21 dni pred odhodom. Plačilo varščine Vam zagotavlja rezervacijo. Pri morebitnih odjavah upoštevamo Splošne pogoje za potovanja, ki so Vam na voljo v naši agenciji in na spletu. Pridržujemo si pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi zadostno število potnikov. Potujete na svojo odgovornost, lahko pa Vam uredimo zdravstveno zavarovanje za potovanje in zavarovanje rizika odpovedi. Splošni pogoji in navodila za potovanja so Vam na voljo kot posebna tiskana priloga k programu v naši poslovalnici ali na internetu. Za prijave veljajo Splošni pogoji in navodila za potovanja Turistične agencije AŽ, Erika Kerneža s. p.
Združene države Amerike

Časovni pas: GMT -5 do GMT -10
Električna napetost: 110 V, 60 Hz
Glavno mesto: Washington, DC
Največje mesto: New York
Površina: 9,809,155 km2
Število prebivalcev: 303 824 646
Uradni jezik: uradnega jezika ni – angleščina de facto
Valuta: Ameriški dolar (US$)
Prehrana: veliko potnikov se prehranjuje v verigah s hitro prehrano (McDonalds, SubWay, Burger King). V Ameriki imajo veliko restavracij, kjer plačate določen znesek (cca. 10-15$) in lahko pojeste, kolikor želite. Poceni hrano najdete v kitajskih restavracijah, kjer obrok stane manj kot 10$. V Ameriki so napitnine skoraj obvezne. Ob plačilu računa dodate 10-15% napitnine. Veliko natakarjev ne dobi plače oz. je njihova urna postavka zelo nizka in je tako napitnina večji oz. glavni del njihovega zaslužka.
Viza, potni list, bivanje: Visa Waiver Program omogoča državljanom RS (imetnikom navadnih potnih listov RS), da vizum za turistična in poslovna potovanja do 90 dni ni potreben (enostranska odločitev, ki velja od 20. 10. 1997). Slovenski državljani lahko v ZDA potujejo z veljavnim slovenskim potnim listom, na podlagi katerega jim bo dovoljen vstop za tri mesece, pri tem pa morajo imeti tudi povratno vozovnico. Inšpektorji INS striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja. Od 20. 1. 2010 je za vstop v ZDA brez vizuma v turistične namene za potnike vseh držav, vključenih v Visa Waiver Program (VWP) obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorisation – ESTA).